Relationståget som vi klev på gick alldeles för fort! Vilka drömmar tog vi med oss ombord? Hur många förvridna bilder av kärleken bär vi inte runt på? Vi är passagerare med en mix av trauman, sår, snäva eller fullständigt missbildade förebilder gällande en hel och levande kärleksrelation. Tåget går fort och vi missar den fantastiska utsikten utanför fönstret.

Kvinnan berättar för mig: ”i sena tonåren lärde jag mig att min kropp var ett flirtinstrument. Min blick och lena ord kunde ta mig ut i världen. Vinna fördelar! Vilket spel! Mitt kollagen gör mig inte lika elastisk längre och jag har tvingats söka inåt, istället för utåt. Vem är jag? Har jag verkligen varit älskad någon gång? Har jag själv älskat?”

Mannen är övertygad om att prestation ger kärlek. Hårt arbete och att se pengaflöde in på kontot, ger honom självförtroende. Men mannen har börjat fundera, eftersom pappan dog när han var i samma ålder som han själv är i nu. Hjärtat slutade slå arbetsdagarna var för långa. Vad var poängen med allt?

Om vi skalar av alla s.k. yttre beståndsdelar: bostad, arbete, karriär, politiska åsikter, ”personal brand”, fritidsintressen, materiella ägodelar…vem är vi då?

Vem är jag innerst inne som människa? Hur ger jag av mig själv? Vilken slags partner har jag varit fram tills nu? Hur har jag behandlat min egen person?

Vi kan se till att tåget slår på hastigheten ytterligare så att vi slipper känna efter. Eller blicka ut och njuta. Och se oss själva! Vem är passageraren som tar in naturen genom ögat och sinnena?

Hur ser min förmåga att älska ut? Älskar jag rent och avskalat?

Tänk om allting började helt rätt, men så tog livets alla måsten över och gjorde oss blinda?

Det handlar inte om att vi ska leva upp till ett visst mått av kärlek. Vi ska inte bli till några spirituella atleter, utan bara ta oss den lilla stunden och förstå lite mer. Och lite till! Jag håller på att lära mig; på de djupa och mörka platserna finns enastående saker att upptäcka – om oss själva. Och då förfinas smakerna för horisontens skönhet ytterligare.

Föreläsningar Live – En levande kärleksrelation (se stad och datum via länken)

Michael Larsen – relationscoach