Kvinnans röst verkar fyllas av klarsynt insikt när hon uttalar orden: ”när jag har blivit känslomässigt engagerad förlorar jag mina gränser.”

Kärleken vill ha vårt engagemang, passion, omtänksamhet och välvilja. Men även vår integritet som skyddar oss från kärleken när den riskerar att göra oss självutplånande. Utan gränser kommer vi att invaderas av personen eller personerna som har ett alltför hungrigt ego.

Gränser hjälper oss att sova gott om natten och de får oss att se igenom lögner och manipulation.

Gränser har potentialen att skydda oss från oss själva när vi inte kan eller vill se klart, då den sexuella lusten får oss att idealisera det psykologiska monstret, utklätt till kärlek.

Kanske lockas du av mannens förförande maskulinitet eller kvinnans femininet. Attraktionen kan vara ett minfält kamouflerat som en underbart vacker sommaräng.

Vårt jag behöver våra gränser oavsett kraften i lockelsen som vi känner för henne eller honom.

I den ohälsosamt naiva världen anses det ofta att staket och murar inte behövs. Utan stängsel skulle barnens kaniner där ute i trädgården hamna i klorna på rovfågeln.

Låt inte den manipulativa och härskande personligheten tillåtas påbörja bearbetningsprocessen, där hon eller han sakta och metodiskt intalar dig att du är: ”hämmad, alltför misstänksam, för känslig, sexuellt tråkig, har ett självförtroende som du måste jobba på” etc.

Den narcissistiska personligheten vill ha kontrollen och få dig osäker och förklarande, vilket är storvinsten för henne eller honom.

Självrespekt är någonting som byggs upp dag för dag genom små och stora handlingar. Fråga dig själv: ”är detta verkligen kärlek? Är det som hon eller han gör mot mig ett uttryck för kärlek? Är det som jag gör just i den här stunden detsamma som integritet? Eller anpassar jag mig av rädsla för att bli lämnad och därmed behöva konfronteras med ångest?”

Vi kan behöva vandra genom ensamhets och ångestlandskapet för att bli fria. Ge inte abstinensen näring och tillfredsställelse genom att svara eller ta kontakt. 

Livet efter narcissisten & att läka såren – webinar onsdagen den 26/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach