En kvinna hade som barn ett syskon med särskilda behov, och en mamma som emellanåt drogs in i depressioner. Nu fyrtio år senare är hon djupt förälskad i en man som har ett mönster av att göra slut var tredje månad. När de är tillsammans ”är han helt underbar!” Förutom det stora bekräftelsebehovet och porrsurfandet. Och ointresset för självrannsakan…

Kvinnan har i sitt arbete sett människor komma på fötter, och hon minns hur mamman för tjugo år sedan blev frisk genom terapi. Hon har lärt sig att hopp och kärlek kan förflytta berg.

Om mannen i hennes liv bara förändras så kommer de att ha det ”helt underbart tillsammans.” Om han bryter sina mönster så kommer hon att vara ”världens lyckligaste kvinna.”

För ett par månader sedan tog hon modet till sig och konfronterade mannen gällande hans porrsurfande, men drabbades snart av skuldkänslor då han sa att ”alla män gör så” och att hon ”skambelagde” honom. Så hon sökte hjälp hos en terapeut eftersom hennes ”kontrollbehov var osunt”.

Medberoendecocktailen innehåller: separationsångest, rädsla för ensamhet och att inte räcka till. En stark vilja att hjälpa som sker på bekostnad på den egna integriteten. En självterapi där vi ständig analyserar vår egen person, så att vi missar eländet och det manipulativa i t.ex. partnern. Vi vill inte döma någon annan vilket leder till att domen faller på oss själva.

Den toxiska drinken innehåller även en stark/god vilja och humanism som tyvärr alltför ofta leder till självutplåning – allt i kärlekens namn!

Vår historia formar oss; liksom våra senaste vuxenrelationer.

Hoppas och längta inte efter personen som inte ser sig själv i spegeln: ”detta är vem jag är! Dessa handlingar skadar andra och mig själv. Så här ser mina manipulationsstrategier ut.”

Det är aldrig din uppgift att på egen hand försöka balansera en relation genom din omtanke och kärlek. Det behövs två som vårdar och bär kärleken tillsammans.

Medberoende & konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 4/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach