En partner vid din sida, barn som skänker dig glädje (och utmaningar), ett bra boende, dagis och skola, familj och vänner, fritidsaktiviteter under helgerna. Allt det där som ger oss en känsla av trygghet och mening.

Men alltför ofta finns det ingredienser som gör oss stressade, olyckliga och t.o.m. självdestruktiva.

Tryggheten som en familj kan ge, kan samtidigt stjäla gnistan i våra ögon. Sammanhanget som vi får i tvåsamheten kan ge oss någonting väldigt attraktivt: förutsägbarhet. Men alltför ofta lyssnar jag till människorna som förhandlar med sig själva i tankarna.

Det finns kvinnor och män därute som inte vågar avsluta ett kärleksdött förhållande av rädsla för att inte klara sig ekonomiskt och emotionellt.

Mannen har inte känt sig älskad och respekterad av sin fru på många år, men samtidigt sitter det djupt i hans psykologiska DNA: ”man sviker inte familjen! Man härdar ut tills det kommer bättre tider.”

Det är inte ”bara att lämna” eftersom vi vrider ut och in på en rad frågeställningar: ”gör jag rätt mot barnen om jag avslutar? Tänk om jag ångrar mig? Tänk om jag aldrig mer får uppleva kärlek? Var ska jag bo? Hur ska jag stå ut med att bara ha barnen varannan vecka? Hur vet jag om jag har försökt tillräckligt?”

Och så har vi separationsångesten som ligger djupt i många människor. Det där fruktansvärda stinget och trycket i hjärtat då vi är på väg att göra någonting definitivt. Vi kalkylerar med allt som kan gå fel, liksom smärtan över att behöva såra.

Kärleken kan sannerligen vara tvåeggad: den kan skänka oss den djupaste lycka, men även en avgrundsdjup sorg när vår tolkning av den fördunklar och stjäl det som gör oss själsligt vackra p.g.a. känslomässiga bindningar.

Det behövs två som kommunicerar intelligent och emotionellt moget för att det ska kunna kallas en relation. Det behövs två som värderar och respekterar varandra. Två som vill varandra väl. Två som vill gå i en gemensam riktning. Två som kan le åt sina egna och varandras tillkortakommanden. Två som vet vad kärlek i handling är för något!

Två!

Ambivalent anknytning & tvärtommetoden – webinar måndagen den 25/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach