En man har i ett par år fått kämpa mot sin f.d. och barnens mamma som uppvisar tydliga narcissistiska drag: ”jag måste ständigt bevisa för mina barn när de kommer till mig efter att ha varit hos sin mamma att jag är en bra pappa. All kontakt med henne slukar min energi.”

En kvinna vaknar om nätterna med svår ångest och undrar dagligen om hon orkar och vill fortsätta. Hon är en enastående konstnär men inspirationen är borta.

En man har nyligen upptäckt att hans ”passionerade” engagemang i politik, döljer en enorm vrede som inte bearbetats sedan han skilde sig för tio år sedan: ”jag har projicerat ut min ensamhet, tomhet och uppgivenhet på mina politiska motståndare. Vinet om kvällarna lindrade lite för mycket! Jag kunde inte se klart.”

En kvinna står framför spegeln i förtvivlan och undrar var ungdomen tog vägen: ”linjerna i mitt ansikte invaderar och knäcker min självkänsla. Jag som bara levt för att behaga. Vem är jag nu?”

Småtimmarna är brutalt ärliga mot hur vi innerst inne har det. Det är som om vår själ sätter ett kraftfullt strålkastarljus mot såren i våra personligheter. Minns hur jag inte orkade kliva upp ur sängen eftersom allting ändå var fullständigt meningslöst.

Någon vaknar just nu upp i det tillståndet, och vet inte vart de ska ta vägen med sig själv. Det är en fruktansvärt ensam plats att befinna sig på!

Vi behöver prata med varandra. Någon som du kan vara du med utan skönhetsfilter. Det är ett enormt steg framåt mot läkning när vi kan sätta ord på vad som rör sig i kropp och sinne. Vi behöver få ventilera utan att levereras smarta råd och ”det ordnar sig.” Inte heller analyser eller en klyscha som: ”du har alla svaren inom dig.”

Ilska i ett socialt flöde kan vara en maskering för: ”jag är nere på botten, men vet knappt om det själv. Min vrede ger mig illusionen av att ha kontroll.”

Vi behöver vara goda medresenärer till varandra.

Del 2 i ”Att ha barn tillsammans med en narcissist” – webinar ikväll klockan 21.00.

”När våra känslomässiga sår förslavar oss” – webinar måndagen den 27/5. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach