Att bygga hela sin tillvaro och identitet kring en partner och ett förhållande, är nästan alltid början till slutet på det vi längtar efter. Beroende och klängighet slår förr eller senare undan fötterna på attraktionen. Och ändå gör människor det gång på gång. Varför?

Det är finns flera olika orsaker till detta: uppväxt, personlighet, relationserfarenheter…

Jag mötte en kvinna som berättade:

”Varje gång jag möter en man lyckas jag förstöra det på nolltid. Jag skrämmer bort eftersom jag vill för mycket och för snabbt.”

När vi lägger hela självvärdet i händerna på någon annans godkännande och bekräftelse, blir vi till osunda trygghetsnarkomaner som lever i illusionen av att en partner skall fylla de emotionella luckorna inom oss. När vi sedan åker på besvikelser, blir vi antingen ännu mer desperata och kommunicerar:

”Snälla, snälla älska mig! Till varje pris!”

Eller:

”Kärleken är en illusion och det går inte att lita på någon!”

Utförsäljning av vår egen person skapar inte attraktion, varken i en annan eller hos oss själva.

Medlidande och självutplåning har aldrig varit en stark relationsbas.

Något att tänka på:

Självanklagelser, skam och skuld, skapar inte sällan ångest, vilket gör att vi söker ännu större lindring. Utifrån! Vi bestämmer oss för att vara starka och balanserade, men trillar ändå dit p.g.a. ensamhetskänslor och upplevelsen av misslyckande. Spinnen på skulden ökar ytterligare och vi söker efter ännu mer ångestlindring. Någon eller något måste ju kunna rädda oss?!

Vi behöver i dessa lägen stanna upp, bryta invanda och automatiska mönster. Inse, och jag menar verkligen inse, att livet innehåller paradoxer: vi är både ensamma och tillhörande. Att försonas med tanken på att vi någonstans alltid är ensamma i oss själva, ger ett lugn som gör att vi kan vila i sällskap tillsammans med någon annan. Det är likt två olika rum som behöver inredas på ett sätt som gör att vi kan känna oss hemma i båda. Jag är i ett jag som gör att vi kan mötas i ett vi.

Hur vill du att ditt jagrum skall se ut?

Michael Larsen – relationscoach

HSP utan att förlora sig själv i känslorna – webinar söndag den 13 augusti kl 20.00. Du är varmt välkommen!