Attraktion är likt våren: den kommer när den kommer. Under rätt förutsättningar: vindar som för med sig värme, ett gynnsamt antal soltimmar där kyla och mörker pressas undan. När naturkrafterna väl är i rörelse finns det ingenting som kan stoppa dem. Vi människor är en del av naturen och när vi försöker kriga mot den förlorar vi alltid förr eller senare.

Attraktion, kärlek och relationer är också bundna av naturlagar. Vi måste följa spelreglerna om det ska fungera. Det går t.ex. inte att hälla kokande vatten på en blomsterknopp bara för att vi vill att den ska blomma ut snabbare. Det går inte att skapa ett framgångsrikt företag genom att möblera om bland röda siffror och ta genvägar för att påverka människor att köpa våra varor eller tjänster.

Som människor är vi kännande och drivs inte främst av logik som många gärna vill tro. Känslor och beslut utifrån hur vi upplever det i kroppen avgör om det blir ett ja eller nej.

När vi med logiska argument t.ex. försöker övertyga en f.d. partner om att komma tillbaka efter ett relationsuppbrott, kommer vi helt säkert att misslyckas. Beslutet att lämna har sina rötter ur en känsla: upplevelsen av svek, att alltför många gånger ha blivit åsidosatt, tillit som trampats sönder p.g.a. ord som inte matchar verkligheten, respekt som gravsatts därför att det skett för många övertramp etc. När de emotionella relationslagarna inte följs förlorar vi. Det kan ta år, men för eller senare säger naturen ifrån…

Vi behöver lära oss att navigera i kärleksterrängen så att vi skapar samhörighet.

Attraktion finns där eller inte. Det går inte alltid att förklara den där omdiskuterade ”kemin”, men den har ett enormt inflytande på om vi vill vara nära någon eller inte. En sak har jag börjat förstå genom mitt eget liv och mina klienters: beroende på hur vi för oss genom världen, drar vi antingen människor till oss eller stöter bort. Ord, beröring (eller bristande och felaktig sådan), lyssnande, förståelse, distans, härskarmetoder, empati, självreflektion och handling har effekter i hjärnan på en annan människa. Våra beteenden arbetar alltså antingen för eller emot oss.

Forcera är det sista vi bör göra!

Vilket är ditt kärleksspråk? Webinar torsdag 19/4 klockan 20.00. Du är varmt välkommen! 

Michael Larsen – relationscoach