Vi känner impulsen som kräver en reaktion och vi följer den. Hela vägen! Han eller hon sa och gjorde någonting som sårade dig och nu rusar adrenalinet i kroppen. Nu är det dags att markera! En verbal attack, tystnad, ett aggressivt, hånleende och nedlåtande ansiktsuttryck. Ord som uttalas och som aldrig går att ta tillbaka. Några frön av tvivel och misstänksamhet planteras och det krävs inte särskilt mycket näring för att de ska frodas och blomma ut.

Tillit och trygghet tar lång tid att bygga upp, men sekunder att rasera. Våra egon känner sig kränkta så vi tar tillfället i akt vara tydliga. Kvinnan eller mannen som vi är tillsammans med ska minsann få känna hur det känns att vara i våra kläder!

I en tid då vi är stenhårt drillade i att ha en åsikt och dessutom hålla fast vid den med alla tillgängliga medel, är en grogrund för en tvåsamhet med ständiga drama och stridigheter.

Det krävs styrka för att kunna ha is i magen och avstå. Avstå från den emotionella hämnden! Men i våra uppjagade ögon handlar det inte om hämnd, utan rättigheter. Att säga vad vi tycker och tänker oavsett de långsiktiga konsekvenserna. Jag blir viktigare än du och vi!

Det stora problemet är att vi är så uppfyllda av våra egna känslor och ”sanningar” att vi inte ger utrymmer åt partnern. Vi skapar alla möjliga förklaringar inför oss själva till varför vi beter oss som vi gör. Vi känner oss sårade, missförstådda och ledsna. Men istället för att behöva smaka på sårbarhet, slår överlevnadsinstinkten på. Vi visar vår individualitet (det högst heliga i vår tidsålder) och demonstrerar med all tydlighet för partnern: ”jag behöver inte dig! Det är dags för dig att lära!”

Så lätt att ge fulfingret åt tilliten! Så lätt att servera varandra misstänksamhet. Två åsikter om vad som egentligen hände och helt olika verkligheter.

En av de stora förebilderna för mig, en mänsklig gigant, min pappa sa en gång: ”du behöver kunna vara så pass stark att du inte alltid måste vinna. Vara storsint så att du kan backa.”

Det handlar inte om att vara självutplånande, utan besitta visdom. Att kunna räkna från tio till noll innan vi uttalar (eller avstår) det oåterkalleliga.

Varför distanserar vi oss från partnern som kommer nära? Webinar söndagen 21/1 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach