”Man är själv ansvarig för sin egen lycka!” (Jag tror inte på den där meningen).

Men om hela ditt värde som person kretsar kring en partner eller att få möta någon som ska ge dig kvittot: ”du finns och är någon i den här världen!” – så kommer besvikelserna snart att infinna sig.

Lycka är ett mångfasetterat begrepp!

Föreställ dig att du en dag som denna skulle ge dig ut och inte möta en enda människa. Du beger dig mot ditt favoritkafé, men ingen där. Inte ens någon personal. Butikerna är stängda fastän det är efter klockan tio. Bara du! Paniken skulle snart ta plats inom dig och begreppet lycka skulle inte finnas på kartan.

Att vara lycklig är att få vara en del i ett större sammanhang. Lycka och att känna mening är oskiljaktiga. Vi känner mening i mötet med andra, när det finns människor som läser våra inlägg och kommenterar (positivt), klickar hjärta våra bilder på t.ex. Instagram och Facebook. Skulle jag driva en blogg om inte en enda person läste den? Självklart inte!

Bekräftelse är en del av vår mänskliga föda och utan den skulle vi snabbt förvandlas till emotionellt förtorkade mumier. Vi behöver andra som kommunicerar: ”vilket härligt leende du har!

”De du sa under mötet var brilliant!”

”Jag älskar dig!”

Problemen uppstår när vi förväntar oss och blir krävande kring att en partner ska stå som unikt ansvariga för vår lycka. En man eller kvinna som ska ta hand om allt det som gör att vi kan känna ro, framtidstro, le, vara engagerade, ta tag i saker, nyfikna, snälla mot oss själva…

Vi behöver ha förmågan att tanka på oss själva för att ha någonting att ge. Hur vi inspirerar oss själva är helt avgörande för att en parrelation ska kunna hållas levande. Våra handlingar gentemot en partner kan göra henne eller honom glad, tacksam, åtrådd, sedd, lyssnade till…men vi måste ha en mottagare inom oss som fångar upp signalerna. Routern måste vara installerad för att det ska finnas uppkoppling!

Mening, riktning och lycka tillhör samma familj och frågan är hur vi samspelar med denna enhet. Vad bjuder vi oss själva på så att vi kan bli vårt bästa jag, så att vi kan vara behagliga att vara nära.

Konsten att möta rätt partner – webinar ikväll den 1 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach