Jag sitter på huk och rensar bort ogräs från pionerna och kaprifolien som vi planterade för någon månad sedan, samtidigt som jag tänker på några klientsamtal jag haft de senaste dagarna. Människor som längtar efter att komma vidare efter en separation eller en djup önskan att hitta tillbaka till en levande tvåsamhet.

Kriget mellan ”ska jag våga riskera att bli sårad igen eller är det bättre att skydda sig från ett förhållande?”

Eller smärtan över olika destruktiva beteenden som vi lever med, som vi känner oss fjättrade vid. Allt detta emotionella ogräs som slingrar sig och parasiterar på ”plantans” rötter. Våra livspotentialer som inte blir till annat än just potentialer. Uppskjutandesyndrom (”en dag ska jag…”), självförakt, ”man får nöja sig med” inställningen, sår från förr och ett samtal som vi för med oss själva i tankarna som förslavar.

Dagliga vanor som vi utför från det att vi sätter fötterna mot golvet om morgonen, tills det att vi släcker lampan om kvällen. Beteenden som gör att vi inte kan lita på den egna personen.

Vi har en självbild som hackats av andras tyckande och värderingar om oss. Föräldrar, andra vuxna och medelever på skolan vi gick i som unga, kommunicerande:

”Du är blyg!”

”Du är alldeles för känslig! Du är svag!”

”Det kommer aldrig att bli någonting av dig!”

”Du är fet och dum!”

Andras skeva sanningar om oss som vi tog för givet. Automatiserade i våra hjärnor! Som kanske aldrig blivit ifrågasatta. Fram tills nu!

Det är vår uppgift att knäcka den skadliga koden som gjort att ”hårddisken” ligger långt under sin potential.

Trädgården behöver ljus, vatten, näring, rätt avstånd mellan plantorna etc. vi behöver se till att vara rätt ”trädgårdsmästare” åt vårt inre landskap. Det finns mentala mördarsniglar som vill åt drömmen om skönheten.

Vilka övertygelser om dig själv behöver du göra upp med och förändra? Vilka val kan du göra idag som du kommer att tacka dig själv för om tre år?

”Bryt dina destruktiva beteenden” – webinar ikväll torsdag den 16/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach

Fotograf: Max Nordanåker