Inledningsvis överöses du med positiv uppmärksamhet, komplimanger om hur vacker, smart och sexig du är. Känslan som väcks inom dig är att du aldrig mött en sådan omtänksam och intelligent man eller kvinna. Det är som om en helt ny verklighet har öppnats upp för dig: full av möjligheter och äventyr. Oj, vad du känner dig uppskattad! ”En man som äntligen förstår mig”, tänker kvinnan. Cocktailen som hon smakar av innehåller bl.a. oxytocin (med smeknamnet kärlekshormonet) och dopamin som berusar till att se med idealiseringens ögon.

Det sköna romantiska ruset involverar samma områden i hjärnan som hos t.ex. en kokainmissbrukare. Det är oerhörda krafter som satts i rörelse och narcissisten lyfts upp av sin egen förträfflighet (inbillade sådan), när han/hon beskådar hur starkt vi berörs: ”Vilken gud/gudinna jag är som alltid lyckas ta kvinnor/män till sådana höjder! Hon/han behöver mig för att kunna leva ett fantastiskt liv!”

Och som empatiska personligheter tror vi på narcissistens berättelse som blir till vår egen: ”Ja, jag behöver honom! Jag klarar mig inte utan hans ekonomi och kärlek”, berättar kvinnan.

Neurotransmittorer har till uppgift att sända nervsignaler på kemisk väg mellan nervcellerna i nervsystemet. Förenklat kan man säga att dessa nerutransmittorer har hackats av narcissisten. Vi serveras ett batteri av dubbla budskap när n sätter igång med nedvärderingar och vi tänker: ”Men jag var ju nyss den vackraste kvinnan/mannen i världen, och nu får jag en blick som säger att jag är en värdelös idiot.”

Du kan bara föreställa dig vad som händer i vårt emotionella/kognitiva universum när vi utsätts för växlingar: värme vs kyla, omtanke vs distans och kyla, ljus vs mörker, ”kärlek” vs förakt etc. Det är en kraftig obalans som har uppstått inom oss och vi är tacksamma offer för härskaren.

Vi förlorar våra gränser och tvivlar starkt på den egna verklighetsuppfattningen när vi har en narcissist i våra liv. Vi försöker till varje pris dölja skammen för familj och vänner som genomskådat n, vilket ytterligare spär på tvivlet gällande det egna jaget: ”Det är kanske mig det är fel på!? Jag som under så lång tid gått med på allt det här! Vad säger det om mig?”

Det är inte dig det är fel på! Din hjärna har överbelastats av stressen från en destruktiv partner. Det går att komma ur den emotionella lervällingen! Vi behöver försonas med skuldbeläggande av oss själva, se vilka förlamande effekter skam har, och ta all hjälp som vi bara kan få så att vi kan bryta kontakten med den känslomässiga vampyren – narcissisten. När vi skaffar oss kunskap kring vad som bl.a. händer i hjärnan kan vi bli bättre på att förstå oss själva, vilket i kombination med insiktsfulla människor i vår närhet, kommer att läka och stärka oss.

Den djupa känslan av att inte duga och hur vi kan utveckla självempati – webinar måndagen den 6/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach