Du kommer att känna dig fet, inkompetent, benig, otillräcklig, osexig, skyldig, menlös…Men inte inledningsvis! Du bearbetas först genom kärleksbombning.

Den första tiden tillsammans med en person med narcissistisk personlighetsstörning är euforisk och livsbejakande. Du rör dig bland molnen och ”äntligen har du träffat mannen eller kvinnan i ditt liv.” De första månaderna lever du på lånad tid eftersom du är intressant för n-personen. Du är ett outforskat kapitel som ger härskaren ett skönt rus av nyerövring. Du ser honom/henne med nya ögon och det ger n-personen en skön kick. Du tror att du är älskad!

Visst är det fantastiskt att känna sig så himmelskt sedd, lyssnad till och bekräftad? Det är underbart med komplimanger och presenter. Du kanske befann dig i ett förhållande som varit svältfött på passion sedan flera år tillbaka och så gör den här karismatiske, inkännande och artige personen entré på din livsscen. Din kropp är dyrkad eftesom n-personen njuter av sina egna känslor. Du är kvittot på hur enastående hon/han är!

Du står för någonting nytt, men inget är så över tid.

Vi medkännande människor behöver inse någonting väldigt centralt: det finns människor som inte delar dina värderingar och världsbild. De vill krossa den! Och de njuter av att se dig våndas: ”hur kan han/hon göra så mot mig? Hur kan någon vara så grym?”

Analysera och kämpa med att förstå bäst du vill! N-personen hånler åt dig!

N-personen har aldrig varit vid din sida! Aldrig varit din! Aldrig älska dig!

De vet inte vad kärlek är och du kommer aldrig att vara den som lär honom/henne det. Kärlek innebär en risk, eftersom den gör oss sårbara, vilket en narcissist aldrig utsätter sig själv för.

Försök inte förföra dig själv genom att viska lögner till dig själv om att vara den förste som ska nå fram.

Han eller hon fyller sin inre tomhet med tillfälliga sociala kontakter, sex, dyra klockor och andra exklusiva accessoarer. Du är en del av fyllnadsmaterialet! Rampljuset ger n-personen näring och de gör allt för att behålla sin plats på podiet. Och nåde den som ifrågasätter! Ja-sägarna är deras scenarbetare. De som rullar ut den röda mattan. Vill du vara en del av följet så var följsam! Och självutplånande!

Du kan aldrig vinna över en narcissist, men du kan vinna dig själv genom att gå med beslutsamma steg i en helt annan riktning. I samma ögonblick som du bryter med ditt medberoende så kommer du att kunna börja leva igen. Du har försökt överleva under alldeles för lång tid.

Gör ett frieri till ditt högsta jag, inte till de trasiga behoven inombords som vill rädda n-personen. Den som inte ser det sadistiska i sina handlingar.

Hitta mentala skydd och styrka genom handling – var med på mitt webinar (föreläsning online) på torsdag den 1 februari – SÅ LÄMNAR DU EN NARCISSIST.

Michael Larsen – relationscoach