separation.se

Vi kan läsa hyllmeter litteratur om det mänskliga psyket, gå flera år i terapi, ja, t.o.m. föreläsa i ämnet som jag gjort, utan att ha förstått DET. Har på nära håll sett parterapeuter som är katastrofer på att visa kärlek till sin partner.

Vi kan förnuftsmässigt resonera om våra relationssår, mönster och ge råd till andra om vad som är det rätta, men när det kommer till oss själva står vi nakna. Och göra som så många andra: förlora oss själva i det så bekant förutsägbara.

Sexmissbrukaren redogör klockrent för mig om sina livsteman, mekanismerna, uppväxten, bekräftelsebehovet, tomheten etc. Personen skulle kunna skriva en bok i ämnet, men säger: ”emellanåt är det så skönt att falla tillbaka, slippa tänka och vara så förbannat lyckad i sin sjukdom. Vem behöver inte ventiler och sex finns ju överallt?”

Jag: ”du har snärjt in dig i det egna spindelnätet av intellektualisering och det låter intränat det du säger. Vem är du på riktigt?”(kunde säga detta mot en större bakgrund).

Tänker på isberget med sin relativt lilla yta ovan vatten, men därunder ett gigantiskt område som få har koll på. Vi kan sitta ovan vatten och tro att vi har förstått, men…

Är ute och går, möter paret som varit gifta i 65 år. Tätt håller de om varandra och ler. Frågar dem om hemligheten: ”var mot andra såsom du själv önskar bli behandlad. Somna aldrig som ovänner. Vi går omkring här så himla kort tid.”

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare