Mannen berättar om den smärtsamma ensamhetsångesten då han gör matinköp en fredagskväll. Under sjutton år hade han henne vid sin sida, då de botaniserade bland maten som inhandlades inför helgen. Kvinnan som han kände var sitt livs kärlek och som han var säker på att han skulle bli äldre tillsammans med. Hennes varma mjuka hand fanns alltid där.

”Det gör så fruktansvärt ont i hjärtat. Min första jul och nyår på många år utan henne. Vad gör man med den här avgrundsdjupa tomheten? Tänk om jag varit bättre på att uppskatta det som vi hade tillsammans…”

Även om det var länge sedan, minns jag tydligt min egen skilsmässa och hur december månad kändes som ett emotionellt maraton. Känslan av att springa och samtidigt andas genom ett sugrör. Lyckliga människor och familjer överallt! Kärlek och förväntningar! Och så den egna brutala verkligheten.

Vet väl vad kvinnan eller mannen i butiken går igenom. Oftast syns det inte på oss, men den som har varit där vet hur svårt det kan vara att besluta sig: ”vad ska jag handla till mig själv? Smakerna är ju inte längre desamma.”

Alla frågor och självanklagelser. Upplevelsen av att mörkret är en limbo som vi är dömda att för alltid sväva runt i.

Men jag vet att det lättar. Psyket har självläkande mekanismer, även om det tar tid. Barn eller andra nära som behöver dig även om du just nu känner dig som en grå skugga av ditt forna jag. Tårar rensar ut! Samtal med förtroliga personer städar upp i det känslomässiga kaoset. En dag kommer du på dig själv med att skratta åt någonting oväntat. En skön förundran kommer återigen att korsa din väg och den förlamande melankolin att tappa sitt grepp.

Behöver du någon att prata med? Kontakta mig på 0761 81 48 88 eller maila michal@separation.se så har du en telefonkonsultation inom 24 timmar.

Michael Larsen – relationscoach