Hur många av oss har inte fastnat i det emotionella spindelnätet p.g.a. övertygelsen att om hon eller han bara älskar oss tillräckligt mycket, kommer lyckan för alltid att vandra vid vår sida?

Vi tänjer på våra gränser för vad som är ok, bara för att den vi är tillsammans med ska känna sig attraherad av vår person.

Livet formar; vilket kan göra oss uppgivna, bekräftelsesökande, kärleksutsvultna, cyniska och låsta i alltför snäva tanke/beteendemönster. Eller så mejslas självrespekt, vilja, integritet, hopp och kärlek fram i våra personligheter.

Sätt inte en dejt eller partner på tronen, samtidigt som du gör dig själv till en kärlekstiggare. Desperat efter personen som tar dig för givet, ignorerar och/eller kränker dig. Tacka nej till den nedbrytande dansen även om attraktionen känns överväldigande stark. Fysisk attraktion har brutit ner många människor!

Människor som manipulerar dig genom gasljus och andra härskartekniker, hör inte hemma i ditt landskap. De ska inte få mer av din energi och uppmärksamhet.

Även om partnern är en underbar person, så bygg inte hela din identitet kring ert förhållande, då det kommer att nöta ner ditt självförtroende. Vi behöver kunna ta egna simtag och färdas framåt genom våra egna lårmuskler.

Vad har vi att ge om allt är beroende av en annan människas syresättning? Om självrespekt enbart grundar sig på om hon eller han älskar oss? Vilka blir vi då?

Jag är väl medveten genom egna upplevelser och erfarenheter, att vi emellanåt är allt annat än emotionellt intelligenta. Att vi ofta styrs av impulser som sänker oss till nivåer som stjäl självrespekten.

Men, det kommer fler tillfällen då vi får möjlighet att praktisera gränser: ”det där hör inte hemma i mitt liv. Mina sår från förr försöker locka tillbaka mig till sådant som inte här hälsosamt, men min medvetna uppmärksamhet ger mig tillfälle att välja. Även om det känns fruktansvärt svårt!”

Kärlek är så oändligt mycket mer än känslor och ord. Det är framför allt handling! Behandla dig själv som en nära och högt respekterad vän.

”Den destruktiva attraktionen mellan en högkänslig/empat personlighet & en narcissist” – webinar idag söndag klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach

Fotograf: Tindy Becker