Hade jag inte tränat igår. Det hade blivit lite skrivande på bloggen – emellanåt. Känslan hade sagt mig att en film i soffan hade varit mycket skönare, för att inte tala om sängen en tidig lördagsmorgon.

De ungdomar i Husby och andra förorter, som sätter bilar i brand, attackerar poliser och brandmän följer känslan. Den av frustration, ilska och upplevelsen av att inte tillhöra. Inget ljus som drar mot horisonten där framme.

En del av oss hör emellanåt: ”Följ känslan! Lyssna till magkänslan så ordnar det sig alltid.” (Det krävs en människa med en stor dos självkännedom för att magkänslan skall leda oss rätt). Minns vi gångerna då magkänslan ledde oss fel?

Jag tror följ känslan filosofin är en motreaktion mot ett samhälle som länge förnekat allt nedanför halsen. Logik, statistik och förnuft har varit det som belönats. Känslor har ansets som något lägre stående, en form av bihang som bara ställer till det.

Jag skulle i mitt arbete inte säga till en person med ett dramatiskt känsloliv: ”Följ känslan.” Nej tvärtom: Följ intellektet, lyssna till logikens röst. Eller kanske ännu mer korrekt: Visa på alternativa känslor.

Och andra sidan skulle jag aldrig säga till någon som ser ut att bära på en åtsittande gördel, ett neutralt ansiktsuttryck och som inte är i kontakt med känslor överhuvud taget: ”Tänk nu logiskt.”

Om vi kommer från en bakgrund med en konstant känslomässig lågkonjunktur, är det självklart att vi kan ha en hunger efter känslornas alla färger. Vi kanske skapar drama för att känna oss levande. Vi kämpar alla för att uppnå balans på ett eller annat sätt.

Självklart behöver många av oss bli bättre på att följa känslan. Eller rättare sagt – lyssna till känslan.

FRÅGAN ÄR BARA – VILKA KÄNSLOR SKALL JAG LYSSNA TILL OCH FÖLJA?

Känslorna kan ta oss till himmel eller helvete. Det handlar om val. Men vi måste se att det finns alternativ för att kunna välja. Hopplöshet behöver ersättas med hopp. Ilska med insikt. Svart/avundsjuka med självkänsla. Maktlöshet med upplevelsen av kontroll. Ensamhet med kärlek.

Tänk den dagen då emotionell intelligens (EQ) börjar undervisas i skolorna. Då kommer det garanterat att hända saker. Bra saker!

Michael Larsen – livscoach