Förälskelse är någonting underbart! Den gör att vi känner oss vackra, attraktiva och t.o.m. odödliga. En dejt eller partner som under ett antal månader plockar fram enastående sköna sidor av vår personlighet. Berusningen när vi tänker på henne eller honom! Äntligen har vi mött den: kärleken!

Men förälskelsen är också entrén som leder till besvikelser om det enbart är sköna upplevelser som vi är ute efter. Checklistor på hur hon eller han ska få oss att må, vara som person och drömmar som ska infrias, kommer att utmanas i grunden.

För en hel del människor blir konfrontationen med verkligheten slutet på dejtandet eller relationen. Vi förlorar attraktionen då betydligt fler delar av personen i fråga visar sig. Det glittrande palatset visar sig vara en stuga.

Förälskelsen berusar oss till att se det som vi vill se.

Om det ständigt är förälskelse som vi är ute efter så kommer besvikelserna att stå på rad. Vi kommer att vistas på sökandets marknad efter en perfektion som inte finns.

Den perfekta känslan finns, men inte den perfekta människan.

Förälskelse övertygar människor om att de är färdigläkta från tidigare förhållande. Men cirka ett halvår in i den nya relationen biter verkligheten sig fast: ”du har ju inte släppt taget om ditt ex!”

Om det är kärlek som vi är ute efter, handlar det långt ifrån om bara en skön inre upplevelse, utan handling. Vi behöver vara öppna för att möta vår egen person och slipa av vassa kanter i psyket. Vi behöver ha överinseende med hennes eller hans tillkortakommanden. Liksom våra egna.

Förälskelsen vill åka cabriolet längs med Rivierans vackra stränder, byar och städer. Den vill stanna till och älska i solnedgången. Det ska vara okomplicerat!

Kärleken får oss att bära matkassar över en grå parkeringsplats i november månad. Den får oss att vilja planera framtiden och följa med på ett tårtkalas hos svärmor trots att paddel stod på schemat.

Förälskelseruset vill inte ha krångel. Kärleken vet att krångel är en del av ekvationen. Förälskelsen romantiserar, medans kärleken både kan romantisera och ta hand om barn och/eller bonusbarn i väntrummet på sjukhusets akutmottagning.

Förälskelse skapar underbara ”händelser” på Instagram och förändrar livet för stunden. Kärleken skriver biografier och har potentialen att vara en livslång medresenär.

Ambivalent anknytning & tvärtommetoden – webinar söndagen den 15 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach