hjärta
Ingenting kan ta oss till sådana höjder som kärleken. Ingenting kan ta oss till sådana smärtsamma djup, som bristen på kärlek. Jag har besökt båda platserna, vilket du säkert också gjort.

När vi möter nederlag på kärlekens väg kan vi fatta de medvetna eller omedvetna besluten: ”Jag tänker aldrig mer låta mig såras! Det går inte att lita på någon.” Dessa tankegångar kommer garanterat att blockera vägen till kärlekslyckan. Människor kan hindra sig själva i relationer genom:

– Problem med TILLIT och ANKNYTNING, som kommer från tidiga sår i livet. Det gör att vi helt enkelt inte tror på att kärleken är möjlig. Budskapet (ofta ett omedvetet sådant) säger oss: ”Förr eller senare kommer det att krascha.” Vi lever med övertygelsen att vi inte är värda äkta närhet, och impregnerar oss med ett teflonliknande hölje av antikärlek. Cynism och bitterhet blir våra allierade.

– Brist på SJÄLVKÄNSLA och SJÄLVKÄNNEDOM, gör människor osunt beroende och kontrollerande. Detta är en av de stora relationsdödarna.

– ”Jag skall älska dig om…” Det går inte att förhandla med kärleken så att den fyller våra inre tomrum. Vi kan inte köpa en annan människas upplevelse av samhörighet med oss.

När vi öppnar upp hjärtat för en annan människa tar vi alltid en risk. Det är oundviklig, eftersom livet aldrig ger några garantier. Belöningen tillhör den som har modet att våga.

Michael Larsen – livscoach