En man berättar: ”minns hur jag öppnade kuvertet med ett födelsedagskort, en inklistrad bild över ett resmål och en text om att pappa, min syster och jag skulle på en utlandsresa. Det blev flera sådana kort genom åren. Men inga resor!”

En kvinna berättar: ”pappa berättade för alla att hans dotter skulle få en bil när hon tagit körkortet. Mina tidigare erfarenheter talade om för mig att pappas ord bara var tomma löften. Ord för att imponera på omgivningen. Kanske trodde han själv på dem i stunden.”

Kombinationen grandiositet, ointresse/oförmåga att förstå sig på andras känslor, brutna löften, empatibrist och social listighet, kan vara tecken på en narcissistisk personlighetsstörning, eller starka narcissistiska drag.

Den narcissistiska föräldern lovar barnet saker och upplevelser, därför att det känns bra att göra så här och nu. Löftena ger n-personen uppmärksamhet från människorna runt bordet. Att barnets tillit till föräldern förintas är ointressant för en narcissist.

Utan självrannsakan och självreflektion skadas människor!

Barnet till en narcissist:

  • Håller ofta sina känslor inombords för att n-föräldern inte ska använda dem emot henne/honom.
  • Lägger stor energi och tid på att uppmuntra och bekräfta n-föräldern.
  • Får i uppdrag av n-föräldern att ha koll på vad ”mamma” eller ”pappa” har för sig. Vem hon eller han träffar etc. Barnet tilldelas helt enkelt rollen som spion.
  • Kämpar ständigt för att vara till lags för att inte hamna i det psykologiska kylrummet.
  • Lär sig tidigt att svek är en del av livet.
  • Utsätts för gasljus (gaslighting) vars syfte är: ”du kan inte lita på dina egna upplevelser!”
  • Att ”kärleken” alltid är villkorad.

Din uppgift som en sund och kärleksfull förälder är att exponera ditt barn för friska respektfulla relationer. Att vara en lyssnare och trygg famn. Att se och uppmuntra den unga människans drömmar. Lyssna till och respektera andras och egna gränser/behov.

Det är sannerligen ingen underdrift att säga att din roll är livsviktig.

Jag är väl medveten om hur mycket fruktansvärt som många av er har gått och går igenom. Jag tänker på dig och det driver mig i mitt skrivande och att hålla föreläsningar.

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar ikväll söndag den 9 januari klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach