Jag inspirerades av Elaine Eksvärds tankar http://elaineeksvard.se/blog/2013/01/12/lite-tankar-om-jan-stenbeck/kring runt Jan Stenbeck – dokumentären som visades i SVT, som beskrev hans liv, drivkrafter och förhållande till pengar.

Det finns en oerhört känslomässig laddning hos många människor när det kommer till pengar. Det finns i vårt samhälle en idoldyrkan av kändisar och folk som har pengar. Det är som om denna idoldyrkan gör oss förblindande. Se bara på hur många familjer som splittrats av frågor kring arv, eller unga människor som är beredda på att göra ”whatever it takes”, för att synas i strålkastarljuset.

Det finns otaliga exempel på vad jag tycker är ett vulgärt förhållande till pengar, som b.la kommer fram i Stenbeck-dokumentären. Jag vill inte och anser inte mig ha rätten att peka finger om hur människor skall leva. Jag tycker att det viktigaste av allt är att bli medveten om sina egna projiceringar där vi pekar ut andra och deras sätt att leva, och därmed gör oss blinda för våra egna tillkortakommanden.

Det finns ett uttryck att: ”Pengar är roten till all ondska.” Jag tror inte att så är fallet, utan det är KÄRLEKEN till pengar som kan leda till ondska.

Man hör många ekonomiskt framgångsrika människor säga att det är ”inte pengarna som är det viktiga”, utan lusten, drivet och passionen i det de gör som är avgörande.

Pengar kan vara, och är en oerhört stark motivationskraft som smart tillvaratagen, kan tjäna både oss själva och våra medmänniskor.