Problemet är inte att han är femtio plus och åker skateboard, utan att han ständigt verkar föra en kamp mot att bli vuxen. De har dejtat i åtta månader och han ger inte minsta tecken på att ha en plan eller planera en framtid där hon är inkluderad. Filosofin är ”go with the flow” och att barnen inte vill träffa honom är i hans värld obegripligt: ”jag är ju en hygglig kille och skön pappa!”

Mannen utgår från logik i alla lägen och kan bara inte förstå hur hon kan vara så ”känslig” och ”ombytlig”. Redan i åttaårsåldern var framtiden utstakad: ta över familjeföretaget! Omgivningen litar på honom då han är en man som håller sitt ord. Men i tvåsamheten finns det inget utrymme för djupare samhörighet och närhet utanför det sexuella spektret.

Två ytterligheter och hon var gift med den senare. Hon har just lämnat skejtaren (Peter Pan) då allt handlade om hans ”frihet”. Hon skilde sig från ”Cementbyråkraten” eftersom allt byggde på kontroll, ekonomi och själsdödande fyrkantighet.

Peter Pan skejtaren kom inrullande likt frisk fläkt i ett liv som var emotionellt avstängt sedan många år. Han stod för kreativitet och spontanitet. Men spontaniteten saknade balans och jordning. Han var en snittblomma som snart skulle vissna. Inget rotsystem som fick henne att känna visamhet. Ständig oro för att bli utbytt då tristessen kom över honom.

Det finns inga hundraprocentiga garantier mot att bli sårad, men vi kan minska riskerna genom att inte enbart följa våra känslor, som är minst sagt bedrägliga under förälskelse/nyfikenhetsfasen.

Några varningstecken att hålla utkik efter:

  • Personen som inte tar ansvar för någonting, utan skyller på ett ex, otur, andras beteenden etc. En inre gps saknas som gör att du aldrig kommer att kunna känna dig trygg. Ord och handling är nästan aldrig i synk i dessa personligheter.
  • Hon eller han som är fångad i nostalgins grepp: en f.d. partner som de inte är klara med. De hoppas på att du är räddaren ur det känslomässiga lågtrycket.
  • Den emotionella analfabeten som inledningsvis tycker att du är härlig med ditt levande sätt, men som senare kommer att försöka dämpa dig.
  • Kvinnan eller mannen som fastnat i dejting och förälskelsemissbruk och tröttnar då det börjar bli ”för seriöst”.

Om du är känslomässigt identifierad (nära till och helt styrs av känslor), behöver du använda dina värderingar då du dejtar. Om förnuftet ständigt får träda tillbaka p.g.a. känslor, kommer vi att bli sårade om och om igen.

Fråga dig själv: ”vilka värderingar kan jag inte förhandla bort trots passionen?”

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 8/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach