Vilka förebilder hade vi som barn när det gäller relationer? Vad fick vi lära oss om kärlekens uttryck? Fick vi uppleva tillit och närvaro? Eller kodades vi till att se kärleken som någonting omöjligt, ouppnåeligt; en hägring i ett kargt relationslandskap?

Byggde vi romantiska drömmar om att en dag få möta den där speciella kvinnan/mannen som skulle infria allt det där som vi längtat efter?

Hur ser vi på manligt/kvinnligt? Maskulint/feminint? Vad attraheras vi utav? Är det som vi dras till hälsosamt för oss, eller är attraktionen så stark att våra djupare sanningar/värderingar slås ut?

”Jag faller ständigt för män som lockar mig med sina löften. De bekräftar mig intensivt i början, för att sedan behöva egentid. De vill inte binda sig och jag kämpar för att de ska vilja vara nära mig.”

I de allra flesta fall blinkade de röda varningslamporna, men vi vände bort blicken och hoppades. Hoppades på att om hon/han bara fick lite mer tid på sig för att ordna upp ett rörigt förflutet. Att din kärlek skulle förändra den andres oförmåga till emotionellt intelligent kommunikation.

Lust och attraktion får oss alltför ofta att blunda för det uppenbara; det som vår familj och vänner ser: att vi förlorat oss själva och våra gränser tillsammans med personen som marinerat oss i löften.

Vad är ord värda utan handling?

Stabilitet behöver inte vara detsamma som tristess, och passion behöver inte vara dramaskapande. Vi kan uppleva både och!

Vad behöver du se och erkänna för dig själv? Vilka varningslampor behöver du uppmärksamma och agera på?

Det ligger i vår natur att vilja komma undan smärta. Vi vill till nästan vilket pris som helst undvika den paralyserande känslan av ångest; så vi går tillbaka till henne/honom som dragit ner vår självkänsla ett antal gånger tidigare. Vi orkar inte stå emot abstinensen efter att ”vilja få ett avslut”. Ett enda möte till bara! Om jag bara får henne/honom att förstå.”

Se det uppenbara i ögonen. Den som ger dig sömnlösa nätter, oro, ältande och kronisk kamp, är inte kärlek, utan fixering.

Personen som dränerar dig på energi är inte den du ska dela ditt liv med. Även om ditt psyke har konstruerat romantiska bilder av er, så är det långt ifrån säkert att dessa kommer att göra dig lycklig.

När kärleken gör dig självutplånande – så förändrar du negativa relationsmönster – webinar den 15/9 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach