känslor, relationer

Den röda zonen är det område par befinner sig i när förhållandet är i fara. Det är vanor och beteenden som gör att nyfikenhet, längtan efter fysisk och känslomässig närhet, skratt och romantik sakta men säkert domnar av.

Minns hur jag för några år sedan stod vid gaten tillsammans med en f.d. flickvän och väntade på att kliva på flygplanet. Sökte hennes hand för att krama den och visa min kärlek. Hon drog snabbt undan den och jag frågade diskret: ”varför?” Hennes svar var sårande men samtidigt en varningssignal om att jag kanske inte stod här med rätt kvinna: ”jag tycker inte om att göra sådant ute bland folk. Dessutom vet du att jag kommer från en familj där vi aldrig varit fysiska.”

De röda små varningssignalerna är ibland subtila, men ändå tydliga (som i exemplet ovan) eller starka och larmande. Ibland är de helt enkelt osynliga eftersom vi har en partner som inte visar några tecken på att något inte står rätt till. Vi kanske inte ens själva ser vår egen otillfredsställelse.

Så hur vet vi att vi rör oss i den röda zonen?

  • Vi känner oss i stunder (som tyvärr blir alltmer regelbundna) ensamma i vår partners närhet. En viskande känsla som kan visa sig genom tyngd i bröstet. Melankoli och grubblerier blir följeslagare.
  • Upplevelsen av att aldrig riktigt nå hela vägen fram när vi pratar med vår partner. Dynamik, inspiration och glädje finns inte på banan.
  • En tomhet och känsla av meningslöshet efter sex. Sekunderna efter orgasmen (om vi haft turen att ha en) drar vi oss undan i ett skal eller märker att den andre gör det. Det är som att vi vill ”städa” upp röran så snabbt det bara går.
  •  Ständiga konflikter och bråk kring trivialiteter.
  •  Funderingar över hur det skulle vara att leva tillsammans med en annan kvinna eller man.
  • Behovet av att vilja kontrollera personen vid vår sida eftersom tilliten är försvagad eller t.o.m. kanske aldrig funnits där.
  • Brist på livsenergi – ”här inne.” Det tar mer än det smakar!

Vilka alarmsignaler skulle du vilja lägga till min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare