separation.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hör andra, och ibland min egen röst uttala de inte ovanliga meningarna: ”du måste lämna honom/henne! För din egen skull.” Men så kommer jag på mig själv – om det var enkelt, hade många fler gjort det: vänt ryggen till det allt annat än levande förhållandet. Så lätt att vilja tala om för vännen vad som måste göras. Den egna frustrationens röst när vi ser utifrån: ”men kom igen!”

Så mycket lättare från sidolinjen. Men alla som varit där, vet hur svårt det kan vara att lämna. Lägg sedan till tanken på barnen så kommer paniken och förlamningen i bröstkorgen lika säkert som fyrverkerier på Nyårsafton. Den enorma beslutsångesten.

Det finns flera anledningar som är sammanvävda:

Vår personlighet, livssituation, historia, självförtroende, självkänsla, vanan, omgivning m.m. Om vi går till oss själva, är det säkert många som med facit i hand kan säga: ”fattar inte hur jag kunde leva så!” Som sagt – när vi är mitt uppe i allt, verkar stora emotionella naturkrafter. Känslor av skuld och misslyckande är allt annat än lätta att bära. Våndan under nätternas småtimmar.

Istället för att tala om för någon vad de bör göra, är frågor ett alternativ:

  • Hur skulle du önska att ditt liv såg ut två år från nu?
  • Vad behöver du höra från mig för att orka?
  • Vad är självkänsla? Tror du att den är möjlig för dig? Om inte – varför?
  • Om din partner inte hade de rätta känslorna för dig, skulle du då vilja att hon/han talade om det för dig?
  • Vad betyder det att leva autentiskt? Vara sann mot sig själv? Vad är känslomässig frihet?

Jag vet min bloggvän: det kan kännas som ett oövervinneligt berg, men vi är ständigt i processer och förändring ÄR möjlig.

Ingen kommer att tacka dig när det här livet går mot sin solnedgång, för att du levde halvt eller mindre. Rädslan för rädslan, är oftast mycket starkare än verkligheten. Vi kan behöva se skillnaden.

Och som avslutning: EN MYCKET BRA BOK av Marita Lynard som har lång erfarenhet av att hjälpa familjer i kris. Från Kaos Till Samarbete är en måste läsa bok med rubriker som: anknytning, vårt bagage, tankens kraft, sorg och avslut. Något som jag också tycker mycket om: praktiska övningar.

2014-11-16 07.11.54
Michael Larsen – relationscoach och mental tränare