kärlek och relationer

Till dig som accepterar mer än det som är bra för dig:

I samtal hör jag hur många stannar, nöjer sig med och accepterar sådant som de absolut inte skulle vilja att en vän utsattes för. För att inte prata om de egna barnen. För visst skulle du inte vilja att din dotter eller son var i relation med en person som inte behandlar dem väl? Där tvekar vi inte.

Och ändå är vi emellanåt väldigt flexibla och förhandlingsvilliga när det kommer till det egna välmåendet. Självvärdet som ständigt får backa för att vi inte kan känna större för jagets hjärta.

Hur kommer det sig att vi (säger vi eftersom jag själv varit där) stannar kvar i relationer som inte är bra för oss? Ständigt tillbakahållande, undvikande och förminskande av jagets önskan och längtan.

Och så kommer svaret: ”men jag älskar honom/henne!” Det känns i magen när jag hör de där orden. VAD HÄNDE MED KÄRLEKEN TILL DIG SJÄLV? Personen som du vaknar med varje dag och ständigt möter i spegeln.

Vet hur svårt det kan vara när vi sitter fast. Skuldkänslor över att du ännu inte nått fram är det sista jag önskar dig. Personer med alldeles för mycket acceptans har redan tillräckligt i skuldbagaget.

Några tankar att försiktigt börja flirta med eller låta få bli utropstecken:

Kan inte 2015 få bli året då du sänkte toleranströskeln avsevärt gällande det som inte får dig att växa? Året då du i slutet på december kan säga: ”jag skyddade min egen person från negativitet och kränkningar. Jag hade enbart människor omkring sig som gav näring åt min själ. Mina barn såg en förebild i mig. Jag hittade och uttryckte självrespekt – självvärde. Jag andades sunda gränser.”

 

VI ACCEPTERAR DEN SLAGS KÄRLEK VI TROR ATT VI FÖRTJÄNAR.jul 2014

Omtanken om sig själv handlar inte om filosofi, narcissism och förnuftiga meningar, utan de sammantagna vanorna i vardagen: hur vi tar hand om kroppen genom maten som äts och den fysiska rörelsen. Intrycken vi samlar. Kroppshållningen och sättet på vilket vi pratar till andra. Och samtalen vi har med oss själva i tankarna. Allt hänger samman.

Vilka nedtryckande övertyglelser gällande DIG som person behöver du börja överge? Det kanske tjänade dig en gång i tiden att ligga lågt, vara överdiplomatisk, undvika att uttrycka DINA behov etc. Men inte nu längre. Inte mer nu.

Jag önskar dig ett fint 2015 min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare