känslor, relationer

Minns när jag för ett tag sedan satt ute och skrev och en kvinna några bord en bit ifrån pratade i telefon. Hennes ton var uppjagad, högljudd och aggressiv till tusen. Det var omöjligt att inte påverkas och när hon gått kände jag mig lite olustig.

Det kan vara en främmande människa, en vän, kollega, partner, en f.d., våra barn: andras känslor har inverkan på oss och vissa är känsligare än andra. Hur kan vi göra för att inte slukas upp av det som tillhör någon annan?

Först av allt: vi är människor och det är meningen att vi skall påverkas när andra är utsatta – empati är ett tydligt sundhetstecken. MEN frågan är HUR MYCKET omgivningens känslor skall få komma in under huden på oss?

VI BEHÖVER EN EMOTIONELL SKYDDSFAKTOR SOM HÅLLER NEGATIV KÄNSLOSTRÅLNING BORTA.

När någon kritiserar, ifrågasätter och insinuerar – fråga i tanken: ”ligger det någonting i det som hon/han säger? Om svaret är ja, lyssna och ta till dig så att dörrar till förändring kan öppnas. När svaret i ditt resonerande är nej, så påminn dig själv om att ”det här inte handlar om mig.”

solskydd

Sätt upp en mental gräns som gör att du kan separera på vad som är ditt och vad som är andras ”shit.” Det finns de som vill att du skall bära deras bagage. Visst är du ingen bell boy?

P.S. Är medveten om att vi alla har olika historia som gör att det inte är lika lätt att skydda sig mot negativa känslor.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare