Förväntningar som någonting sunt och mänskligt. Förväntningar som stressar fram besvikelse. Sommarledighet för många och vi är taggade, fantastiska bilder i flödet på din mobil, längtan efter en semester som ska läggas till minnena som någonting oförglömligt. Och i den bästa av världar borde det få vara så för alla.

Men det som vi ser i de sociala medierna visar en ytterst smal bild av verkligheten – ögonblick av njutning och manifesterade drömmar där lyckliga människor ler.

Efter en för många tid av högt tempo är det nu dags att landa och ta hand om oss själva. Att försöka hitta ”hem” igen.

Av dem som är singlar vet jag att många längtar efter kärleken och någon att dela dagarna tillsammans med. I våra parrelationer vill vi känna oss harmoniska och lyckliga, men ändå är det ett stort antal personer där ute som känner ensamheten i bröstkorgen tillsammans med någon som är tänkt att skänka oss lycka.

”Alla andra har det ju så bra!” Har de? Så varför är det då så många som går isär efter semestern? Jo, därför att när intensiteten sänks och vi tillbringar tid tillsammans kommer det outtalade, spänningarna och besvikelserna upp till ytan. Vi har under alltför lång tid missat att kommunicera (inte ett ord som klyschigt koncept) och trampat på minorna som skapar avstånd i hjärtat.

Misstagen i sommar är inte annorlunda en de som sker under de övriga månaderna, men kärlekstemperaturen exponeras under ledigheten och det som måste förändras mellan två människor kan inte längre lagras i ett ”säkert” utrymme.

En man känner sig kontrollerad av kvinnan som han levt med i tolv år, men han säger inget om vad som pågår inom honom. Han berättar för ett par vänner, men kommunicerar inte till henne om vad hennes ”relationsstil” gör med honom. En kvinna vet om att mannen med jämna mellanrum loggar in på en dejtingsajt, men hon vågar inte säga vad hon vet, eftersom hon skulle anklagas för att ”snoka”. Hon är rädd för att inte klara sig ekonomiskt på egen hand. Och barnen!

Kärleken bor i detaljerna: vi kan bjuda på exklusiva resor och restauranger, köpa stora studsmattor till barnen, bygga om köket, tro att vi är fantastiska inom det sexuella, men vad spelar allt det för roll om vi har en partner som ligger och vrider sig i svåra tankar i nattmörkret? Eller barn som inte har oss som förebilder när det kommer till hur man behandlar den andre föräldern?

Kärleken bor i detaljerna: hur ni ser på varandra i mataffären, hur ni pratar med varandra en timme innan gästerna kommer, hur du rör vid henne/honom utanför sovrummet, vilka frågor du ställer för att lära känna honom eller henne och därmed stärka banden. Kärleken och attraktionen är dödligt allergisk mot ta någon för givet attityd, härskarmetoder (vilka ofta kan användas omedvetet), ointresse och känslomässig otillgänglighet.

Vad behöver förändras för att resan ska kunna fortsätta med mjuka steg?

Michael Larsen – relationscoach

Det som gör att kärleken håller – webinar den 12 juli kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Förändra dina begränsande anknytningsmönster – webinar den 18 juli kl 20.00. Du är varmt välkommen!