IMG_4399

De ägnar livet åt att dölja, både för andra och sig själva, den djupa känslan av värdelöshet. Regel nummer ett för dessa personligheter: se aldrig de egna karaktärsdragen i spegeln. Upprätthåll den grandiosa självbilden – till varje pris. Se allt som tävlan. Om de mot all förmodan läser rader som dessa, handlar det inte om dem. Livet är en ständig projicering.

De ser alltid fel utanför – inte i sig själva. Oj, vad de är experter på att se såren i andra så att exploateringen kan ta plats.

Genom förfinade eller ”rakt på” strategier får de dig att vara statist i deras livsmanus. Ifrågasätter du, haglar de rationella argumenten över dig. Emotionell och ekonomisk utpressning är annat på maktmenyn. Eller varför inte få dig att tvivla på din handlingskraft, utseende och duglighet som människa. Växlande mellan smicker och negativa uttalande om dig är ett annat vapen. Känslan av att du känner dig iakttagen ger dem näring.

Hur vet du om du har en härskarperson omkring dig? Kroppen har svaret och är ärlig – du tassar diplomatiskt fram för att inte ”unleash hell.” Energi sipprar ur dig.

Lättnaden infinner sig så småningom när det uppstått ett fysiskt avstånd. Då tar de djupa andetagen och en vilande pulsen form.

Du behöver städa ur de mentala trojanska hästarna som han (ja, nästan alltid en han), planterat i ditt sinne. När det är rent i huvudet, går det inte längre utöva makt över dig.

Ditt antivirusprogram är insikterna om deras metoder, hitta styrkan i din egen röst som säger: ”stopp! Nej! Mitt liv levs av mig!” Andra antivirusprogram är samtalskontakter där du sätter ord på din verklighet.

Ingen annan äger kraften i din bröstkorg, så länge du inte ger ifrån dig den.

Den bästa regeln: håll dig borta från de emotionella hajarna. Hitta huvudrollen i ditt eget liv.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare