DSC_0434-EFFECTSFörst av allt – varning för generaliseringar i den här texten. Jag sitter inte på magiska tricks hur det går till, men har däremot lärt mig en del genom egna misstag och det jag hör från klienter.

Det är slående hur många män som när kvinnan uttalar att hon vill avsluta relationen, plötsligt vaknar till och börjar med maximala ansträngningar. Det fungerar sällan – väldigt sällan! När det känslomässiga avslutet skett inom henne finns det ingen återvändo. Ett emotionellt uttömt hjärta vänder inte om.

Här ser jag hur en del män testar olika strategier, medvetet eller omedvetet: växlande mellan ”kärleksfulla” handlingar och maktstrategier: ”du klarar dig inte ekonomiskt utan mig” – till: ”jag älskar dig och gör allt för dig!”

Mitt råd: slå inte in på den vägen! Det knockar självrespekten – och framförallt: du vill inte vara tillsammans med någon som inte har rätt känslor för dig.

Det du kan göra och som är avgörande att hålla i tanken – bete dig värdigt upprätt. Inte bara för din före dettas skull utan främst för din egen. Jag vet hur det känns att dumpa priset på självrespekten.

Till nästa gång (vet att jag sagt det förut), men upprepning över tid förändrar:

  • Sluta bygga luftslott: synkronicitet mellan ord och handling är A och O. Här kan vi behöva göra upp med behovet att glänsa. Acceptera spåren av osäkerhet i sinnet.
  • Lyssna mer än du pratar. Försök aldrig vinna ett argument. Sträva istället mot att förstå.
  • Allt är inte logiskt och begripligt. Känslor bara är. Din stabila respons oavsett stormar bygger trygghet.
  • Fokus på kvinnan vid din sida – upphör med flackande sökande bekräftelseblickar. Om du bara visste hur många relationer som gått under p.g.a. jakten på sociala medier.
  • Skaffa en skarp spegel där du kan se dig själv. Jag blundande med öppna ögon. Ett seende med skärpa gör att vi kan förändras till det bättre. Projicering är vår fiende.
  • Vill du ha en partner med dina värderingar och beteenden? Skapa anledningar till att någon vill ha dig nära.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare