”Jag har aldrig mött någon med en sådan enorm utstrålning.”

”Han fick mig att känna mig som den enda kvinnan på jorden. Han sa allt det som jag alltid längtat efter att få höra.”

”När vi hade varit tillsammans i ganska exakt fem månader sa och gjorde hon saker som fick mig att undra om jag var frisk.”

Det är några av de berättelser som människor delat med sig av mötena med personer med narcissistiska drag eller t.o.m. narcissistisk personlighetsstörning.

Vi kan känna attraktion, förtroende, karisma, att det är någonting som inte stämmer och isande kyla. Variationerna kan vara många och växlande beroende på vad n-personen är ute efter. Om du kan vara en tillgång, om hon eller han är attraherad av dig, kommer du att mötas av charm och värme. Om personen i fråga känner att du inte lockas och visar beundran behandlas du antingen med likgiltighet, eller så ses du som en utmaning som ska dras in i sfären av psykologisk kontroll.

Det kan vara fantastiskt spännande att vara i närheten av någon som inte ser några begränsningar, och som har en stor aptit på livet. Men ganska så snart infinner sig någonting helt annat! Inombords kan det börja skava: ”undrar om jag håller måttet? Pratade jag för mycket?”

Vi känner det som om vi är skyldiga dem någonting. Att vi borde leverera bättre etc.

Den narcissistiska personligheten kommer förr eller senare in under vår emotionella hud, vilket ställer till det för oss. Det tär på och bryter ned självförtroendet att vara nära någon med ett kroniskt och orealistiskt bekräftelsebehov.

Du känner dig utbytbar och att du inte kan vara dig själv. Du kämpar med att leva upp till förväntningarna som hon eller han har fått dig att lägga på dig själv.

Den narcissistiska personligheten förväntar sig beundran och bekräftelse. Svaghet föraktas!

Kraven som en n-person har på sig själv, läggs på dig, så att hon/han slipper bära bördan.Allt som hon/han föraktar inom sig själv läggs på sig, så att de slipper undan defekterna i sin egen person.

Du kan inte älska en narcissist frisk. Du kommer aldrig att kunna bli lycklig och harmonisk i sällskap med henne eller honom.

Det går att bygga upp sig själv igen. Du behöver få dela dina upplevelser med dem som har medkänsla, så att du kan bli fri från skulden som n-personen har tvingat dig att bära.

Det som en narcissist gör med dig & så blir du fri från det psykologiska nervgiftet – webinar torsdagen 16/12 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach