För att kunna bryta medberoende och avsluta ett destruktivt förhållande behöver vi förebilder som vi kan vända blicken mot. Ett lysande riktmärke på hur en hälsosam och levande relation ser ut. Det är oerhört viktigt att vi lär oss att se varningssignaler, orsaker till varför vi hamnar i medberoende, kunskap om anknytningsmönster och jobba med vår egen utveckling. Men vad som är minst lika viktigt, är att kunna känna inom sin egen person hur lugn, glädje, trygghet och kärlek ser ut i praktiken.

Några funderingar:

Igår eftermiddag/kväll satt jag ute med min pappa i Köpenhamn på ett fantastiskt trevligt ställe (julkänsla var bara förnamnet). Vi pratade om design, uppfinningar, världspolitik, men framförallt relationer och betydelsen av vilken inställningen man har till livet. Pappa berättade om hur han för drygt femtio år sedan träffade mamma på ett dansställe. Sedan den dagen har de alltid funnits där för varandra (senast igår såg jag dem gå och hålla varandra i handen och krama om varandra ute på stan). Det är helt fantastiskt fint att se!

Pappa har ett sådant oerhört rent och okomplicerat synsätt när det gäller relationer: ”människor längtar efter att få känna sig förstådda. Försök att förstå innan du själv förväntar dig att bli förstådd. Försök aldrig att tvinga dina åsikter på någon annan. Du måste inte alltid ha rätt! Var generös med komplimanger och sluta aldrig att anstränga dig för kvinnan i ditt liv.” Det var bara några av de tankegångar som han delade med sig utav där i baren på hotell D Angleterre.

Alla behöver vi förebilder i en eller annan form! Jag ser hur värdigt min pappa behandlar sig själv och därmed andra. Timmarna i Köpenhamn igår gav mig oförglömligt vackra minnen som för alltid kommer att leva inom mig.

Det är just den sortens relationer vi behöver: vackra möten som gör att vi kan se vilken nivå vi bör lägga oss på, så att vi kan få smak på hur kärleken verkligen känns. Sök inte efter plagiat när du kan få originalet. Det är värt att vänta på att den rätte kliver in på din livsscen.

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar ikväll 3/12 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen