vanor

När du kommer på dig själv med ett beteende som inte får dig att må bra, finns det ett par olika alternativ: vi kan ”glömma” och låtsas om ingenting, eller börja med en förändring.

Den där första impulsen, tanken på att någonting inte stämmer är en gåva. Den är viktig att hålla kvar och ta sikte på. Stanna upp och iaktta DET SOM ÄR: negativa tankar om dig själv, skuldkänslor, bortförklaringar etc. Se omständigheterna som de faktiskt ÄR. Ingen kosmetika för att täcka över!

VI VILL SÅ GÄRNA RUSA IVÄG FÖR ATT SLIPPA KÄNNA. Stanna upp: ”Hur är min situation just nu?”

För några år sedan, innan jag började träna regelbundet använda jag mig av ”uppskjutandemetoden”. Sa till mig själv: ”tar det imorgon!” Morgondagen kom och nu sa jag: ”livet är långt. Det kommer fler tillfällen.” Efter några dagar satte skuldkänslorna igång och gnagde. Uppskjutandet hade blivit till en vana och jag satt fast. Istället för att agera blev jag nedstämd vilket spred sig till andra områden i mitt liv. Det gjorde ont!

Fråga dig själv: ”vill jag sitta här framför tv:n kväll efter kväll med det här sockret? Vill jag gå runt med all den här ilskan inom mig och se hur relationerna havererar en efter en? Vad är priset jag betalar på att misshandla mig själv i tankarna genom att förfäras över min egen kropp?”

Om du vill förändra något behöver du väcka lusten till förändring och bli vän med ”sitta fast” delen i dig själv. Du behöver känna en längtan och ett behov av någonting större och se att det faktiskt är möjligt.

DET ÄR TANKEN PÅ ATT FÖRÄNDRING ÄR NÅGOT STORT OCH SVÅRT SOM ÄR VÅR FIENDE.

Du har makten inom räckhåll att förändra vilken dålig vana som helst. Börja med att ACCEPTERA nuet (omständigheterna som de verkligen är). Därefter, när du ser klart och nyktert på situationen, bestämmer du dig för VAR du vill gå. Börja agera. Mitt första steg var att gå och köpa ett par träningsskor. Det kan låta banalt, men det ledde till att jag sitter här och skriver. Det hade jag inte gjort utan de där skorna.

Vilket är ditt steg?

Michael Larsen – livscoach