Vä hamnen

Att bli lämnad av någon vi älskar ligger högt på listan över stress vi kan utsättas för. Det är i de allra flesta fall även oerhört svårt för den som tar steget att avsluta relationen.

Så vad gör vi med alla känslor som sköljer över oss och hur går vi vidare efter ett avvisande? Vad gör vi med skuld, ett krossat självförtroende, sorg och tomhet?

Först av allt: vi vill så gärna att allt skall ha en lösning och att det skall finnas logik i det som sker – så är det inte alltid och det kan göra fruktansvärt ont. Vi är utelämnade åt kontrollöshet, något som de flesta av oss skyr likt pest.

Personen vi haft en relation med, vi kunnat anförtro oss åt och som kanske varit vår bästa vän är nu plötsligt likt en främling. Hon eller han har fattat ett beslut som påverkar hela vårt liv och framtiden och det finns ingenting vi kan göra åt det valet. Häri ligger den största vanmakten.

Känslomässig smärta är inte något man löser genom en magisk trollformel och smarta knep, utan en process vi kämpar oss igenom – dag för dag. I stunder kan det t.o.m. kännas som om vi inte skall överleva.

Det behövs TID för att läka och bli hel igen. Det kan låta kärvt, men separationer handlar om att härda ut det som känns outhärdligt.

Glöm aldrig att:

Du är MER ÄN en annan persons åsikter, uttalanden och känslor gällande dig.

Du är MER ÄN ett sargat självförtroende.

Du är MER ÄN en som missade varningssignaler och som tyngs ner av skuld.

Du är MER ÄN drömmarna som ryckts ifrån dig.

Du är MER ÄN tårarna som aldrig verkar vilja ta slut.

Sakta, sakta kommer du att vinna personlig styrka och känna att det finns något mer än ett ensamt nu som väntar på dig.

Jag vet att det kanske kan låta fullständigt främmande mot bakgrund av vad du går igenom, men en dag kommer nya leenden, mjuka dofter, behagliga synintryck, fantastiska låtar spelas och drömmar ta form i ditt inre. En ljummen vind kommer att nå ditt ansikte och ryggen kommer att rätas ut.

Michael Larsen – livscoach, mental tränare och rådgivare