separation.se

Människans relation till sex är som jag ser det relativt enkel, men däremot är den till intimitet betydligt mer komplicerad. Skador på intimitetsområdet speglas i synen på egna kroppen, andras och sexualiteten.

En person som inte är i kontakt med djupare känslomässiga register i sig själv, ser på sex som enbart något spänningsreducerande och/eller få avklarat. ”Bara göra” för att lätta på trycket och nära egot får människor att gå långt. När partnern vill ha ögonkontakt (mer än ett par sekunder), vill hålla om, ha förspel i vardagen (vilket också inkluderar tömma diskmaskinen) kyssas… väcks rastlöshet och irritation. ”Varför skall hon göra det så komplicerat!?” Inget fel på snabbisar men vad händer om enbart det som gäller? Hur smakar daglig snabbmat efter ett tag?separation.se

Ett djupare intimt möte fungerar som en spegel – vi möter oss själva i en annan vilket även kan väcka det trasiga. De mentala/emotionella nödutgångarna är i den sargade själen många.

Det finns en hel industri som handlar om och med sex, men ingen med intimitet och närhet. Scanna hjärnan på mannen som är på väg in i baren i Thailand för att köpa sex och personen som älskar, så får du se väldigt olika saker. Lust kan avpersonifiera för att egot enbart kräver och vill ha, ha, ha.

En ökenskalbagge kan ha sex på några sekunder, men inte hjärtat som känner. Personen som älskar har sex även då hon/han inte har sex. Känslor, längtan, svettig lust, omtanke, viljan till någons bästa, vandrar nära varandra. Det finns inget gap. Fantasi och föreställningsförmågan kan ta oss hur långt som helst. På alla områden.

Vi behöver röra oss i rätt världar. Liksom att lära känna oss själva.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare