Den en gång så artige, förstående, självständige, inkännande, vackra, omtänksamma, kärleksfulla och attraktiva mannen eller kvinnan, förvandlas inte sällan till någonting helt annat när förhållandet avslutats. Den som stod oss så nära blir till en fullständig främling.

Fastklamrande, anklagelser, högljuddljudhet, aggressivitet och skuldbeläggande står inte sällan på avslutningsmenyn. Vem var det som vi egentligen levde tillsammans med?

När vi känner oss sedda, utvalda, bekräftade och förälskade är det relativt enkelt att vara en fin människa. Men hur blir vi när det stormar runt omkring? När självbilden åkt på en av sina värsta smällar?

I förtvivlans landskap är det oerhört lätt att släppa på spärrarna. Jag ser dem som inte tycker att de har någonting att förlora när de fått höra orden: ”Jag vill inte längre! Det är slut! Jag har inte de rätta känslorna för dig.” Det är som om de under dessa omständigheter anser sig har rätten att låta demonerna få komma ut i det fria, och riktas mot den andre.

Vår sanna styrka – eller brister visar sig när förhållandet avlutats. Vill vi ge igen? Kontrollera den andres val? Manipulera genom ekonomiska utpressning? Vända barnen mot deras mamma eller pappa?

Att köra med härskartekniker är att ge kvitto till den f.d. partnern där hon/han kan säga till sig själv: ”Detta är anledningen till varför jag lämnar dig!”

Det är under motgångar och nederlag som maskerna faller och vi visar hela spektrat av vår natur. Det välregisserade får inte sällan se sig besegrat. Men även storheten i en person kan ta plats. Här har vi ett val gällande vilken väg vi ska slå in på. Det är naturligtvis inte ingen enkel match, men det fråntar oss inte rösträtten gällande vilken del av den egna personligheten som ska få kliva fram.

Jag har all förståelse till varför människor känner sig emotionellt överkörda och lurade på kärleken. Men det ursäktar inte att vi spelar ut vilka kort som helst mot den som vi en gång delade tid och upplevelser med.

En kvinna berättade: ”När jag gjorde slut trodde jag att jag var helt färdig med honom. Men hans storsinthet fick mig att omvärdera och se honom i ett helt annat ljus.”

Hur vill du en dag se på din egen person?

Michael Larsen – relationscoach

Beställ boken ”Skiljas utan att förlora sig själv” här

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 30/5 kl 20.00. Du är varmt välkommen!