En del människor har byggt upp hela sitt självförtroende kring utseendet, sitt arbete, sin förmåga att vara social, tjäna pengar, ha ett förhållande, vara duktig inom idrott, få uppmärksamhet på sociala medier, sexuell bekräftelse etc.

Självförtroendet utgör ofta en tunn barriär mellan att må bra/fantastiskt och att falla ner i känslan av att vara värdelös. Vi investerar stor tid och energi för att försöka få den där skyddande hinnan så tjock som det bara går, så att ingen (inklusive vi själva) ska behöva se att det finns ytterst sårbara delar inom oss.

En del människor har ett välförankrat självförtroende, medans många har konstruerat den kring vilka ”poäng” omgivningen ger dem.

Självförtroende som jag ser det, är beroende av vår förmåga att prestera: ”detta är jag kapabel till och det får mig att känna styrka.” När vi har gjort någonting som andas framgång hyllas vi: ”fantastiskt!” Värdet som vi känner inför oss själva höjs därmed.

Dopaminpåslag och självförtroende är nära släktingar. Men som sagt; ett självförtroende som är helt beroende av signalsubstanser är utsatt.

Vi behöver även det andra ”benet” för att kunna stå stadigt: självkänsla! Tonläget inom oss som kommunicerar: ”detta är jag! Det här är mitt syfte och mitt värde som person är inte beroende av andras åsikter om mig!” Det är ett ankare som hindrar fartyget från att driva iväg.

När vi gör saker mot bakgrund att det får oss att må bra (utan att vara på bekostnad av andra), inte för att imponera på omgivningen, utan för att det ger en djup känsla av tillfredställelse, bygger vi ett genuint självförtroende. Genom att vi lär oss att lita på de egna resurserna: att vi håller tider, respekterar personen i spegeln, håller oss till planerna som vi satt upp, kommer till avslut och uttalar vår sanning inför andra, även då det skulle vara lättare att stryka medhårs, blir vi vännen till oss själva som vi kan räkna med.

Självkänslan hjälper oss att se klart under känslomässiga lågkonjunkturer och vid motgångar: du är inte din ålder, din framgång, ditt arbete, en partners närvaro eller inte, din utbildningsnivå, utseende, antalet hjärtan på Instagram…

Du är mer än vad du presterar och vilka som ”gillar”dig!

Självkänslan är din flytväst när du för tillfället inte har kraft till att simma (när självförtroendet av olika anledningar inte är på topp eller t.o.m. ligger på minus).

Självförtroende njuter av vad du gör och självkänslan vem du är.  

Så skapar du ett välförankrat självförtroende – webinar ikväll den 3/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach