Kvinnan eller mannen har under lång tid försökt dölja hur illa ställt det är eller har varit i förhållandet med partnern eller exet. Men en dag hamnar alltfler pusselbitar på plats och mönstret blir allt tydligare. Månader och år av att hitta förklaringar till varför partnern beter sig som han eller hon gör. Vi söker information på nätet, pratar med några förtroliga och tar ett oändligt antal loopar i huvudet i försök att förstå. Hur kan mannen/kvinnan som inledningsvis representerade precis allt det som vi drömt om, förändrat så i grunden?

Du kände dig utvald, sedd och lyssnad till. Ett sådant där möte som ”helt enkelt inte existerar”, förutom i fantastiskt romantiska berättelser. Efter att nyligen ha kommit ur ett sedan länge andefattigt förhållande eller varit singel, längre än du egentligen stått ut med, står han eller hon där och plötsligt känns allting bara så glasklart. Nu vet du varför dina tidigare förhållanden inte varade!

De inledande romantiska emotionella smekmånaderna frigör en biokemi i hjärnan som gör dig hög på livsaptit och glädje. Närhets, attraktions och samhörighetshormonerna flödar och du känner dig attraktiv och odödlig.

Och så plötsligt eller långsamt smygande kommer den första obehagliga känslan. Upplevelsen av att inte få ihop det som fram tills nu har varit helt enastående. Och så nu i denna stund ser du den där blicken som anklagar. ”Såg jag rätt? Himlade han/hon just med ögonen? Anade jag förakt?”

Och så känner vi ett ögonblick senare den varma handen över kinden eller runt midjan och tänker: ”jag överdrev nog! Jag har en tendens att ta saker lite för hårt.”

Och så en dag: den tydliga kränkningen genom ord. Eller genom annan handling. Vi kan bara inte tro att det händer! ”Är det jag som inbillar mig eller sa och gjorde han/hon detta?”

Nu inleds ett krig i våra hjärnor: den sexuella attraktionsdelen med alla sina former av romantik och spänning vs den mer klarsynta och rationella. De tvära kasten mellan hopp och förtvivlan tömmer resurserna inombords och vi riskerar att hamna i ett depressivt tillstånd.

En härskare och/eller narcissists beteenden kidnappar våra sinnen och vi blir extremt förhandlingsvilliga i försök att överleva emotionellt. Om vi inte själva kan ta in och tro på hur fruktansvärt energidödande det är, hur kan vi då tro på att människor i vår omgivning ska förstå vad vi går igenom? Vi rationaliserar inför oss själva och andra för att inte förlora förståndet: ”för så farligt kan det ju ändå inte vara, för då hade jag ju lämnat den här relationen.”

Men så enkelt är det inte! Narcissistens gravitationsfält är enormt kraftfullt och skammen över att vi ännu inte orkat lämna är förlamande. ”För det är väl bara att lämna? Det hade ju vilken frisk person som helst gjort!” Eller?

Den starkaste, klokaste, kärleksfulla och socialt kompetenta personen kan fastna i härskarens klibbiga nät. Vi är människor!

Men det går att bryta medberoendet och ta sig vidare. Men vi behöver kunskap och bra människor nära som kan möta oss i vår ensamhet och förtvivlan. Och samtidigt är det ett inside job att bli fri från giftet som injicerats i våra sinnen av narcissisten. Kunskap och medkänsla med sig själv är några av huvudingredienserna på vägen mot frihet.

Så skyddar du dig mot härskartekniker och narcissism – webinar ikväll den 13 september. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach