En tid efter det att jag skilt mig stötte jag på en gemensam bekant till min f.d. fru och mig ute på stan. Vi hade inte setts på ett tag och småpratade då jag fick frågan: ”är allt ok?” Jag svarade kort: ”jadå, har börjat repa mig.” Fick känslan av att hon inte riktigt ville släppa taget när hon sa: ”är det säkert? Jag har hört…”

De flesta av oss känner på sig när syftet med en fråga inte främst handlar om omtanke och genuint intresse, utan skvaller. Jag upplevde att det handlade om det senare, så jag svarade med en fråga: ”när du läser en bok, läser du varannan sida i den då?” Hon svarade förvånat: ”vad menar du?” Jag sa: ”det du har hört, är en annan persons version av verkligheten. Min ser annorlunda ut. Båda kan vara lika rätt. Eller lika fel.”

När vi hör saker sägas till oss bör vi vara oerhört försiktiga vad vi gör med den ”informationen”, eftersom den kanske bara innehåller halva sanningen eller ingen sanning alls.

Något av det jag beundrar mest hos andra människor, är egenskapen att inte skvallra eller tala illa om andra. De är stora människor som vi alla bör kopiera.

Hur hanterar du skvallersituationer?

Michael Larsen – livscoach