Ljudinspelningar innehållande bl.a. President trump har skickats till  CNN. I inspelningarna hör man tydligt ordet ”cash” uttalas, men nu när fakta är uppe på bordet så påstår en av trumps advokater att det inte är ordet ”cash” vi hör, utan ”check.”  Varför tar jag upp detta i ett blogginlägg?

Jo, därför att det är ett tydligt exempel på den extremt manipulativa metoden gaslighting. Termen kommer från en roman och film – ”Gaslight” från 1930-talet. Syftet med denna distraktionsteknik är att få oss att tvivla på våra sinnen – vår egen verklighetsuppfattning: ”hörde jag rätt? Jo, jag hörde rätt! Eller kanske…?”

Det som gör gaslighting så kraftfullt, är att när vi utsatts för någonting tillräckligt många gånger, börjar hjärnan att anpassa sig. Halvsanningar, undanhållande av fakta och information, rena lögner blir en del av vardagen, och vi tar det icke normala för normalt. Den s.k. normaliseringsprocessen har tagit vid och det som vi en gång uppfattade som kaos och bisarra drama, är nu en del av ett helt ”vanligt” förlopp. Fakta läggs till och plockas bort och till slut vet vi inte vad som är vad. Det är väldigt lätt att dras in i detta hypnotiska tillstånd.

Stresshormonet kortisol ”duschar” frekvent inuti våra kroppar när vi utsätts för psykologisks stress, vilket gör att vi inte ser vad som egentligen håller på att ske. Vi saknar en lugn utsiktsplats som gör att vi kan skilja fantasi från verklighet.

Den narcissistiska eller sociopatiska personligheten använder sig konstant av gaslighting som metod, och syftet är ett enda: du ska bli osäker så att du blir lättmanövrerad. När du t.ex. upprörd och arg över någonting som n-personen har sagt eller gjort, får du höra att du ”övertolkar, alltid missförstår, inte är i balans, är sjukligt känslig…” etc. Partnern kan t.ex. bete sig flirtigt och när du reagerar, så får du höra att du är ”svartsjuk och kontrollerande.”

När du ser igenom härskarteknikerna är du ett steg närmare din frihet. Hitta din utsiktsplats!

Därför blir du den du blir tillsammans med en narcissist och så lämnar du – webinar torsdagen den 26 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach