Jag tar upp det här tunga ämnet eftersom jag får en hel del frågor kring det:

Det är tyvärr inte ovanligt: en f.d. partner som försöker slå in kilar och sabotera när den andre gått vidare in i en ny relation. Metoderna till splittring kan vara rakt på genom kränkningar, utelämnade, hot etc. Eller subtilt genom att fiska innanför era integritetsgränser: ”Vi behöver träffas och prata ut så att jag kan få ett avslut” (vilket nästan alltid är en kod för någonting helt annat). Eller, om du har barn med din f.d. – sända budskap genom de små i syfte att få information, och/eller söndra. Han eller hon står helt enkelt inte ut med att se dig lycklig tillsammans med en annan. Jag kan förstå att människor kan känna sig bortvalda, svikna och oälskade, men att medvetet försöka förstöra kärlek…

Kampen tar din/er energi, vilket är precis vad det gränsöverskridande exet vill. Han eller hon vill släppa in ”giftgas” i ditt nya förhållande, så att ni ska börja tvivla på varandra. Montera ned tilliten så att bråk och misstro tar vid.

Du och din partner kan skydda er genom att ha en öppen kommunikation om det som händer. Försök så långt det bara går, att inte gå i taket, där högljudda känslor tar alltför stor plats i er relationsmiljö. Din f.d. vill att just detta ska ske! Kom ihåg att er kärlek står över allt annat! Med det sagt: det betyder inte att vi ska vara naiva och leva i ett förskönande skimmer: i vissa fall är det den juridiska vägen som gäller. Sorgligt men tyvärr en del av vissa människors verklighet.

Stäng alla känslomässiga dörrar till din f.d. partner som de kan misstolka och använda som vapen mot din nya relation. Han eller hon vill plantera hjärnspöken och att du ska känna skuld. Påminn dig själv om varför den gamla relationen tog slut. Radera, alternativ spara meddelande i en mapp (om de behövs på ett rättsligt plan). Var klok gällande tajmingen när du läser igenom orden (om du nu ska göra det). Reagera inte genom att skicka meddelanden när du är i känslomässig obalans. Helst ska du inte svara alls (om inte gäller rent praktiska åtaganden).

Du kanske behöver läsa på om narcissism och psykopati för att bättre förstå och kunna skydda ditt nya livsval. Du kan aldrig ändra på en annan människa. Som den empatiska personen du är, tycker du kanske att det är smärtsamt att se ditt ex ledsen och frustrerad, men fråga dig själv: ”förtjänar inte jag att få vara lycklig!? Leva det liv som jag vill?”

Acceptera aldrig hot och andra härskarmetoder!

Till dem som anser sig ha äganderätt till en annan människa och har tappat kontrollen över sitt jag: ta all den hjälp du bara kan för att kunna jobba dig igenom ett kontrollbehov som bryter ned ditt eget och andras liv. Du kan leva ett värdigt liv och det finns metoder som fungerar för att träna impulskontroll och hitta acceptans. Kärleken kan endast leva och näras genom den fria viljan.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Låt oss prata kärlek och relationer! Webinar den 6/12 kl 20.00. Du är varmt välkommen!