självförtroende

Igår frågade jag er läsare om förslag på rubriker till bloggen. Två av er föreslog temat SORG. Blev väldigt berörd av en läsares livsberättelse och orsaken till mitt skrivande tydliggjordes ännu mer för mig!

Sorg är så klart inte det lättaste att skriva och läsa om, men samtidigt är det något som vi alla förr eller senare möter om än i olika skepnader.

Sorg är big business! Kan inte ens föreställa mig hur många människor som gick till sängs igår och vaknade på morgonen med tyngd, oro och stress i bröstet. En hel del av våra medmänniskor för i denna stund ett glas vatten till munnen och sväljer ner tabletten för att kunna sova och/eller hålla smärtan i någorlunda schack.

Det går inte förneka att många själar fått akuthjälp och räddats till livet av dessa substanser. Det frustrerande är att så många är beroende. Många är ensamma med sitt glas och tabletterna i olika färg och form.

När jag tänker på sorg är det ett par saker som kommer upp i tankarna: förlust av en älskad, när det sker saker som gör att vi inte kan leva det liv vi önskar och drömt om. Sorg kan också komma från att vi känner avsaknad av livsmening.

Vårt psyke kan vara oerhört finurligt när det gäller att komma undan sorg. En sorts smärta kan ersättas med en annan för att slippa känna på den riktiga ”avgrunden.” Tvångsmässiga beteenden, ilska, panikångest, psykosomatiska sjukdomar KAN vara sätt att distrahera.

VI LEVER I EN VÄRLD DÄR VI STÄNDIGT SYSSLAR MED ATT DISTRAHERA OSS FRÅN EXISTENSIELL SORG. VI VILL HA SNABBA ENKLA LÖSNINGAR FÖR ATT INTE BEHÖVA KÄNNA TOMHETEN.

Paradoxen är att när vi ger utrymmer till att VERKLIGEN KÄNNA, kan vi också börja röra oss på vägen mot läkande. Den kan vara lång och fylld med gropar av tvivel, ensamhet, frustration etc. men även insikter och kärlek.

sommar

Vad är sorg för dig och hur möter du den? Vilka är dina erfarenheter?

Michael Larsen – livscoach