Du finner dem inom det som jag jobbar med, yogalärare, gurus, personer inom hjälparbete, grundare av andliga riktningar etc. ”Ödmjukhet” är deras varumärke och kamouflage. Inledningsvis kan de vara oerhört svåra att upptäcka eftersom deras budskap är ljus och kärlek. Det är lätt att ryckas med och idealisera! De älskar när vi sätter dem på piedestal och dyrkar allt de gör och säger

Människorna i deras närhet känner en ständig iver att ställa frågor till dem och få svar på de stora frågorna. Det ligger nära till hands att lägga den egna kraften i deras händer.

Den spirituella narcissisten har alltid svar! Du vill leva upp till deras ideal och känner dig ständigt otillräcklig. Som med alla n-personer har du en malande känsla inombords att det är någonting som inte står rätt till. Men du vänder det mot dig själv och resonerar: ”det är nog jag som är begränsad. Jag har mina trauman som ställer till det. Jag har inte hittat mig själv än.”

Du kommer att matas med deras rättvisepatos och kärlek till Sanningen. Du kommer att få höra att du har saker att jobba med i dig själv (vem har inte det?)

Den spirituella narcissisten mixar tydliga eller diskreta hot med ett kärleksbudskap. Du känner dig schizofren och misslyckad (precis så som hon eller han vill ha det).

Många vågar inte säga vad de tänker och känner om den spirituelle narcissisten eftersom de är rädda för att framstå som icke andliga.

I likhet med ”vanliga” n-personer utsätter de dig för gaslighting med syfte att du ska tvivla på din egen verklighetsuppfattning. Du ska tvivla på att dina känslor och djupa aningar är fel. Att du måste jobba mer med dig själv! Att alla dina utmaningar, trauman, dåliga självförtroende etc. beror på att du inte älskar dig själv. Att du inte integrerat ”budskapet”. Så mycket BS!

Alla narcissister vill att du ska veta din plats och de använder alla möjliga härskartekniker för att du ska vara den underdånige ”lärjungen”. De saknar all självreflektion och äkta empati. Du kan kränkas ena timmen för att senare få en ”energikram”. Håll dem utanför ditt liv! De är extremt toxiska!

Den djupa känslan av att inte duga och hur vi kan utveckla självempati – webinar måndagen den 6/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach