En kväll när jag befann mig på en flygplats gick det inte att undvika paret i 70 årsåldern. Han stod och väntade på henne när hon klev in i vänthallen: de lyste båda upp, höll om varandra och pussades (länge). Det strålade lycka om dem och jag lade märke till hur människor runt omkring smittades av deras kärlek. Tänk vad leenden har en positiv inverkan! Hur ofta bjuder vi varandra på det?

Det finns mycket att lära från dem som har varit tillsammans under flera decennier och som har gnistan kvar för varandra. Vad är deras hemligheter? Vad är det de gör? Vad undviker de?

Jag har pratat med ett antal kvinnor och män som sedan lång tid tillbaka lever i lyckliga förhållanden, och jag ser en röd tråd: de visar partnern i stort och smått vad kärlek är för något. De har uppmärksamhet på detaljerna och har för länge sedan låtit egot träda tillbaka. De vill varandra väl!

En vacker kvinna på åttiofem berättar: ”han har aldrig behövt oroa sig för att han inte har min kärlek. Vi ger varandra anledning till att skratta och gräver inte ner oss alltför mycket i motgångar. De drabbar oss alla och livet är väldigt kort. Det finns så mycket att uppskatta! Så mycket njutabart att se i varandra.”

En äldre man: ”alla dessa små egenheter som jag en gång i tiden kunde irritera mig på. Det gör jag inte längre eftersom de är en del av henne och jag älskar henne för precis den person som hon är. Vem är jag att vilja förändra en annan människa?” Han tillägger: ”glöm aldrig att hålla varandra i handen!”

Det är en konst att möta någon med egenskaper som gör att du kan känna dig trygg och älskad. Inledningsvis i ett förhållande kan det mesta kännas fantastiskt, men hur är det i det långa loppet? Vad visar en partner för dig när det har gått några år? Kan han eller hon säga förlåt eller är det ”my way or the highway”?

Det är inte komplicerat! Det är inte invecklat med kaos, drama, höga röster som ska besegra, tillrättavisa, uppfostra och anklaga. Det är enkelt! Lätta steg som rör sig över en flygplats och ett bagage som lättpackat.

Det finns någon för dig! Någon som har förstått det som de äldre paren kommit till insikt om. Se igenom illusionerna av det du tolkar som kärlek.

Föreläsning live – En Levande Kärleksrelation. Klicka på länken för stad och datum.

Michael Larsen – relationscoach