Förälskelsen, idealiseringen och passionstopparna mellan dig och han eller hon med en narcissistisk läggning har lagt sig och det har blivit en vardag i förhållandet. På vägen hem efter en fest som ni har varit på tillsammans tänker du:

”Jag förstår inte! Igår hade vi en helt underbar kväll då han sa att han älskade mig med en sådan underbar närvaro och intensitet. Kände en sådan omtanke och kärlek från honom. Han rörde vid mig som om jag var den enda i världen. Känner mig helt knäckt efter hur han behandlade mig ikväll. Vad gjorde jag för fel? Får inte ihop någonting! Håller jag på att tappa förståndet? Och så var han så trevlig och charmig mot de andra…”

N-personen: ”Ska bli fint med ett glas vin när vi kommer hem. Vilka lågvattenmärken det fanns på festen. Hon skrattar som en som helt saknar klass. Det fanns några väldigt attraktiva kvinnor på plats ikväll…ska ta och kolla upp deras FB-profiler…Så trött jag blir på hennes missnöjda offermin! Tidig träning imorgon!”

Nu tänker någon säkert: ”men så svart eller vitt är det väl inte?”

Det handlar inte nödvändigtvis om narcissism bara för att en person tänker som han/hon gör i exemplet ovan, utan det är ett mönster av beteenden och en känslomässig värld som är avgörande.

Hon är förvirrad, känner att hon har gjort någonting fel och skuldbelägger sig själv. Hon kämpar med att försöka förstå. Men hur kan man förstå det fullständig oförutsägbara? Irritation som ständig lurar runt nästa hörn. Kritik och empatibrist som chockar en till förlamning.

En narcissist tänker och känner inte som du gör! Hans eller hennes världsbild och människosyn ser inte på oändligt långa vägar ut som din. Det grandiosa, självupptagna och empatilösa kan i korta perioder maskeras med omtanke, intuition och förförisk charm. Men fernissan är oerhört tunn.

Narcissism är svart och vit! Och det innehåller nyanser och gradskillnader! Det svart och vita är dessa personligheters empatibrist och idealiserande och nedvärderande av andra. Det svart och vita är att du ena dagen eller i timmar känner dig som om du vistades på moln och är utvald, för att i nästa inte vara värd ett dugg.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt att sätta sig in i en värld som är så fullständigt olik din egen. Men du som är eller har varit i det mörka gravitationsfältet från en n-person vet precis hur energidränerande det är. Du vet hur det stjäl ditt självförtroende och får dig att ständigt försöka parera och vara till lags. Du vet hur fruktansvärt övertygande de kan vara i sin ”välvilja”.

Allt det som du behöver veta om narcissism – webinar den 5/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach