Människor kan dra sig undan från oss. Vara emotionellt otillgängliga. Tondöva för nyanser i kärleken. De kan ha kommunikativ dyslexi. Kvinnan eller mannen som du älskar kan lämna dig.
Och i tappra försök att nå fram, få henne eller honom att förstå vad du känner och behöver, kan du bli ledsen, desperat, kontrollerande, vädjanden, strategisk och bete dig på ett sätt där du gör allt för att undvika slippa konfronteras med en djup separationsångest.
”Om partnern bara kan förstå vilka relationsmönster som driver henne/honom. Om hon/han bara börjar jobba med sig själv, så kommer vi att få det oändligt mycket bättre. Tillsammans kan vi klara allt!”
Det kan vara det som enligt anknytningsteorin benämns otrygg ambivalent anknytning som driver dig till att försöka nå fram till en partner som drar sig undan (otrygg undvikande anknytning). De två ”modellerna” dras ofta till varandra.
Medfödda personlighetsdrag i kombination med tidiga livserfarenheter/trauman skapar reaktioner då vi älskar, känner oss åsidosatta, inte når fram till en partner etc.
Ibland är det kombinationen att älska och separationsångest som gör att vi förlorar oss själva i tvåsamheten. Ibland är det paniken för att bli lämnad som övertygat oss om att vi älskar den andre. Ja, attraktion i kombination med en stark rädsla för att bli ensam, kan få oss att tro att det är kärlek vi känner.
Det som vi behöver inse utan att låta panik få ta över, är att människor som vi har gjort allt för kan lämna oss. Och ju mer vi försöker styra dem till att inte gå, desto större är sannolikheten att så kommer att ske.
Är du säker på att hon/han med sina personlighetsdrag och relationsbeteenden är rätt partner för dig? Kör du över dig själv för att det till varje pris ska hålla mellan er?
Kärleken, eller rättare sagt bristen och frånvaron av dem tar inte fram våra vackraste sidor. Därför är det ditt ansvar att skydda din person från det som gör dig rädd och grå i tvåsamheten. Att skydda dig själv från kärleksbedjande och emotionellt tiggeri: ”jag gör allt för dig! Älska mig!”
Det kan innebära att lägga naiv längtan åt sidan och se verkligheten som den är, inte hur vi vill att den ska vara.
Ibland älskar vi den som inte är rätt för oss. Den som tär på vår nattsömn och drar ner självförtroendet på minus. Jaga inte kärleken. Aldrig någonsin!
Jag vet att du vet: en sund relation är helt beroende av två som ger och tar emot. En kan inte ägna sig åt att ständigt försöka balansera, så att det ska bli en säsong till av ”vi”.
På onsdag 12/5 kommer jag att prata mer om ovanstående och hur vi kan bli betydligt friare i våra förhållanden. Och tryggare i oss själva.
Michael Thor Larsen – relationscoach
Verkar intressant