”Hur ska jag räcka till för mitt barn?”

”Ännu en midsommar som singel.”

”Jag längtar efter någon att få älska.”

Jag lyssnar till de hjärtskärande orden: ”jag är rädd för att min nedstämdhet gör att barnen inte vill vara hos mig. Har inte kommit över hans svek!”

När jag säger eller skriver glad midsommar till någon, lägger jag ibland till: ”även om nuet känns tungt så finns det händelser och människor framöver som vill väl. Livet som det är just nu är inte ristat i sten.”

Vi behöver i allmänhet bli bättre på att se och bekräfta varandra. Vara generösa med vänlighet och vara vaksamma så att vi inte slänger klyschor till den som just nu går igenom de mörka gränderna.

Ett meddelande till någon som är ensam kan göra den personens dag. En bukett blommor till kvinnan eller mannen som inte förväntar sig det. Kanske behöver vi ställa den där färgglada buketten på vårt eget bord.

Lägg en stund på att läsa en saga för ditt barn då det skapar minnen för livet i den unga människan. Minns med ett leende när min mamma och morbror läste ”Bröderna Lejonhjärta” för mig och hur jag identifierade mig med hjältarna.

Jämför inte ditt liv med bildströmmen på Instagram. Det du ser är fragment eller i vissa fall t.o.m. en illusion av någons liv.

Kom ihåg att du inte är det som du genomgår och känner för stunden. Du är inte dina känslor – de är en del av dig.

Omständigheter förändras! Men vi behöver göra vår del för att flytta bråtet som fallit ned och blockerar vägen.

Vi behöver skapa förutsättningar för skönhet. Det kan vara en så till synes liten sak som att spela vacker bakgrundsmusik då du äter. Ett par stärkande ord i en bok.

En midsommarafton för cirka tio år sedan då jag var ensam, tog jag på mig vit skjorta, kostym och slips för att visa mig själv att den här dagen betydde något; även om det bodde tyngd i bröstkorgen. Mina val om omtanke för mig själv skulle inga omständigheter få ta ifrån mig.

Det må ta emot, men gör det som släpper in en liten ljusstråle så att du en dag om några år kan säga: ”jag gjorde någonting fint med det som jag hade till hands.”

Allt gott till dig en midsommarafton som denna!

På söndag den 27 juni håller jag webinariet ”När kärleken gör dig självutplånande – förändra negativa relationsbeteenden”. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach