Julafton är för många en fantastisk dag fylld med förväntningar, familjemys, julklappar, skratt, god mat och stämningsfull musik. Människor bär med sig vackra minnen från förr som gör att de förknippar de närmaste dagarna med magi.

Julen kan vara fantastisk, men även vara en kamp mot stress, ensamhet, smärtsamma minnen och/eller inte ha tillräckligt med medel för att skapa den ”rätta julen. Det kan vara en tid av skuld över att inte räcka till:

”Jag har så dåligt samvete över att mina barn ser mig nedstämd p.g.a. skilsmässan.”

”Det gör ont inom mig för att jag inte har ekonomi till att köpa så många julklappar. Känner ett sådant misslyckande!”

”Jag är den eviga singeln som inte träffar den rätta. Hur svårt kan det vara?”

Till dig som känner att du inte orkar hålla jämna steg med de skyhöga förväntningarna: du har all rätt att känna som du gör. Det är en pressad tid för många som känner att de inte orkar hålla jämna steg med vackert arrangerade Instagram posters.

Kom ihåg att det bästa som du kan ge ditt barn är närvaro, vilken är ett uttryck för kärlek. Närvaro kommunicerar någonting väldigt djupt: ”jag ser och lyssnar till dig. Du är viktig för mig. Jag tar det som du visar mig på största allvar.”

Du är inte misslyckad för att du inte har ett förhållande! Tänk på hur många som lever i emotionellt döda förhållande, men som på ytan kan ge ett enastående intryck. 

Du är ensam för att du inte vill vara i en tvåsamhet just nu, eller helt enkelt inte mött rätt person. Jag vet hur lätt det är att bränna fingrarna på det som vi var övertygade om var kärlek, men som visade sig vara en illusion. Det gör ont!

Gör det du kan efter dina resurser; en växt, ett ljus, musik, en film, en saga för barnen som får dem att se hur mycket verkligheten kan innehålla (ja, drömmar är också en del av vår verklighet). En mysig stämning är någonting vi kan skapa och det behöver knappt kosta någonting.

Människor kan lägga tiotusentals kronor på allt möjligt som ”hör julen till”, men rasera allt genom uppblåsta egon, icke-närvaro, konflikter etc.

Gör det som du kan för att skapa skönhet. Behandla dig själv som du skulle vara mot någon som du vill väl en dag som denna. Och alla andra!

Jag önskar dig en God Jul! Kram!

Michael Thor Larsen – relationscoach