Ännu en soluppgång bland miljarder andra. Visst borde vi förundras över perspektivet? Miljarder! Och visst finns det sådant att känna sig tacksam över: som t.ex. regndropparna som vattnade det brunbrända gräset igår kväll. Eller att det finns vänner som vi kan ta en fika med, en frisk kropp, barn, föräldrar, sommar… Listan kan göras lång! Men…

Vad gör vi om det inte går att ta in och absorbera allt det där vackra? Om vi ser, doftar och lyssnar, men det enda som tar över och blockerar intrycken är klumpen i halsen. Eller ”likgiltigheten” som fungerar som ett ytterst potent bedövningsmedel.

Vad gör vi med tröttheten och kampen för att försöka ta oss uppåt?

Det jag önskar är att du ska få en liten, liten gnista hopp i det hopplösa.

Det syns inte alltid utåt (många säger: ”jag såg ingenting!”) Det stämmer! Ofta går det inte att avläsa frakturerna i den mänskliga själen. Vi vill inte tappa ansiktet och håller därför skenet uppe.

Jag satt i vårdcentralen i väntan på att få prata med en psykolog, och jag är nästan säker på att ingen såg hur jag mådde på insidan. När min röst började berätta och jag såg hennes (terapeutens) vänliga och berörda blick påbörjades läkningen (vilket jag inte förstod i den stunden). Hon lyssnade inte bara! Hon instämde i hur fruktansvärt smärtsamt och tomt livet kunde kännas. Hon pratade också (vilken en befrielse!) Ett genuint mänskligt möte!

Låt din röst få säga: ”jag mår dåligt! Jag skulle behöva hjälp!”

En enda lyssnande och empatisk person kan vara skillnaden mellan liv och död. Det finns ett liv i detta livet även om vi känner oss döda inombords. Jag var en ”misslyckad – en looser” som inte hade någonting att komma med! Jag såg ingen mening alls! Samtalen blev ovärderliga!

Det finns inga klyschor i världen som kan lyfta oss ur det mörka, men berättaren av din historia (Du) i kombination med en empatisk mottagare kan vara början på din soluppgång.

När vi mår dåligt eller har en närstående som lider av psykisk ohälsa – webinar torsdagen den 14/6 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach