”Trädgårdspersonligheten” söker efter möjligheter när det uppstått missförstånd i kommunikationen med partnern. Hon eller han vill förstå, har en hjälpande attityd och strävar efter att se det bästa i den andre.

”Teflonpersonligheten” låter inte ifrågasättande, kritik och vädjan ta fästa i tankarna, så att positiv förändring kan ske. Hon eller han har ett välutvecklat ”utanför mig” mig tänk; där händelser, kriser, konflikter etc. beror på att omgivningen gjort fel. De resonerar med sig själva: ”om inte hon/han gjort så, hade vi inte hamnat i bråk. Om det inte var för att hon/han är så sjukt känslig.”

Ilska, motgångar och misslyckanden har aldrig sina rötter ”i mig” utan beror istället på andras inkompetens och tröghet. Teflonpsyket låter allting rinna av dem, stannar inte upp och reflekterar: ”hur påverkar mitt humör andra? Vad är min del i det som just hände mellan oss? Varför blir det jämt så här? Vad kan jag börja annorlunda?”

Teflonpsyket är vaccinerat mot ifrågasättande och pekar ut bristerna i andra, och ser inte den emotionella färgblindheten i sig själv. Hon eller han är ”lyckligt omedveten” när de raserar för andra, och ligger lugnt kvar i sin loungefåtölj och konstaterar hur ”dålig koll” alla andra har. Den ytliga glättigheten är deras närmaste vän!

Att som uppbyggande och jagutvecklande (stark förmåga till självreflektion i kombination med handling), är det i längden helt omöjligt för trädgårdspersonen att vara i ett förhållande med teflonpersonligheten.

Hitta en likasinnad som inte trampar över rosorna som du planterat och vårdat. Lyssna inte till anklagelserna från den som inte vill se sig själv, utan umgås med den/dem som har koll på sina egna skuggområden.

Om du upplever sorg över att det inte fungerar mellan er, kan det vara sprickan som banar väg, ut mot någonting oändligt mycket bättre. Kriser vill att vi mobiliserar det allra högsta inom oss.

Ikväll söndag håller jag webinar om ”motgångar, kris, förlust och att orka”. Du är varmt välkommen klockan 21.00.

Michael Larsen – relationscoach