Jag hör en kvinna i 75 års åldern berätta för en väninna: ”tänk att det är först nu, så här sent i livet som jag börjat tycka om mig själv. Tidigare genom åren handlade det om vad andra tyckte och tänkte. Varför slösade jag tiden på sådant?”

Hör dem som utan närmare reflektion svarar ja på frågan om de tycker om sig själva. Och dem som efter en stunds tvekan svarar nej.

Vi får tidigt lära oss att se människors lika värde. Att jämlikhet är någonting grundläggande. Och ändå är det så oerhört många som saknar självempati. Som offrar sig för omtänksamheten och godheten gentemot alla andra. Och samtidigt missar personen jag.

Ser även personligheterna som lever i en uppblåst illusion om sig själva (narcissister bl.a.) som förträffliga på alla plan. Oavsett på vilken ytterkant vi verkar, så är inget av lägena bra för en relation. Människor placerar sig själva i härskar eller tjänarroller. Det kan låta dramatiserat, men det är tyvärr så det kan se ut.

Så vad betyder det att verkligen tycka om sig själv?

Något av det första som kommer till mig då jag smakar på frågeställningen är: självrespekt, gränser och vanor vi tycker om.

Respekterar du vanorna du lever genom dag efter dag? Respekterar du den du är i din relation? Eller som singel?

Gränser som ger frihet. Hur fria skulle vi vara i trafiken utan regler? Utan trafikljus och körfiler?

Jag ser mannen som dricker för mycket och säger att han är livsnjutare och har koll på sig själv. Att det är hans val. Vet att hans barn inte håller med.

Vilka är de första tankarna som kommer till dig då du vaknar på morgonen? Vad säger du till dig själv? Vad gör du för att livet för dig och de som står dig nära, skall kännas skönt och tryggt? Inspirerande?

Vi behöver vara uppmärksamma på vad vi säger till oss själva i tankarna, eftersom de skapar verkligheter. Liksom handlingarna som genererar känslor.

Vad kan du göra idag, som gör att du kan känna kärlek (inte detsamma som självupptagenhet) till kvinnan/mannen som följer dig varje dag genom livet? Hon/han som du aldrig kan skilja dig ifrån.

Michael Larsen – relationscoach

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]